USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт

Постраждалі від війни, що будуть внесені в реєстр, матимуть право на соцпідтримку, не чекаючи підтвердження відповідного статусу
Війна в Україні
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №10256, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії РФ. Про це інформує Мінсоцполітики.

"За понад два роки повномасштабної війни, розв'язаної Російською Федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти близьких та рідних, примусове переміщення, фізичні і психологічні травми, отримання інвалідності, – на жаль, це відбувається з кимось з українців щодня", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що для фіксації матеріальної шкоди і подальшого надання допомоги постраждалим в країні вже діє Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Проте обліку даних про постраждалих, які зазнали нематеріальної шкоди, тобто завданої життю та здоров’ю людини – поки що не існує.

Якщо документ ухвалять в цілому, це дозволить виправити цю прогалину.

"Своєю чергою це дасть змогу державі і громадянам не просто фіксувати всі факти нанесення шкоди життю і здоров'ю, а сформувати набори даних, які в майбутньому можуть допомогти довести завдану шкоду при зверненні громадян до Міжнародного компенсаційного механізму за відшкодуванням збитків за рахунок репарацій", – кажуть в міністерстві.

Крім того, створення системи обліку осіб, життя і здоровʼя яких постраждало внаслідок російської агресії, дасть можливість Міністерству соціальної політики надавати соціальну підтримку особам, які постраждали, значно раніше – не чекаючи, поки така особа отримає бюрократичні підтвердження і відповідний "статус" (ВПО, особи з інвалідністю тощо).

Реєстр збитків

З 2 квітня в Україні розпочалося подання заяв до Міжнародного реєстру збитків від агресії РФ за зруйноване або пошкоджене житло фізичних осіб.

Громадяни, які постраждали через війну РФ після початку повномасштабного вторгнення, можуть подати заяву безплатно через "Дію".

Потрібно лише надати необхідну інформацію про постраждалих, їхнє майно та пошкодження. А ще оцінку збитків і додаткові докази для підтвердження інформації, викладеної у заяві.

Читайте також:
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, - Плетенчук
РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля
Військова допомога від США дозволить Україні контрнаступати у 2025 році, - радник Байдена Військова допомога від США дозволить Україні контрнаступати у 2025 році, - радник Байдена