USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

В Раді незадоволені, як українцям роздають повістки

Профільний комітет Верховної Ради заслухає доповіді відповідальних за мобілізацію
мобілізація
Джерело: відкриті джерела
Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки заслухає доповіді відповідальних за мобілізаційні заходи в Україні. Про це заявив член комітету, представник президента у ВРУ Федір Веніславський, повідомляє Укрінформ.

Він наголосив, що в Раді незадоволені тим, якими методами проводиться мобілізація в країні.

"На жаль, є мобілізаційні методи, які нас, членів комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, не задовольняють. Наступного тижня ми ініціювали засідання комітету, де заслухаємо керівників на рівні Збройних сил України, які відповідають за мобілізаційні заходи, щодо резонансних випадків, коли представники військових комісаріатів вручають повістки буквально на вулиці, іноді завдаючи тілесних ушкоджень громадянам. Це неправильний механізм", – зазначив Веніславський.

При цьому додав, що одному з народних депутатів, члену комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, також вручили повістку просто на площі.

"Це свідчить про те, що триває не зовсім кваліфікована процедура", – вважає Веніславський.

За результатами засідання комітету буде надано рекомендації Кабінету міністрів щодо визначення чітких меж, в яких представники військових комісаріатів можуть діяти, а в яких – ні.

Був випадок, коли в центрі Одеси військові застосували силу проти чоловіка, якому намагалися вручити повістку.

Це вже не перший випадок повідомлень про "жорстку" мобілізацію чоловіків. Подібний випадок стався в січні цього року, і знову-таки в Одесі. Тоді в місцевому обласному центрі комплектування та соцпідтримки розповіли про образливу поведінку самого затриманого, але і стосовно некоректної поведінки самих військових теж призначили службову перевірку. 

Повістки роздавали також і у Карпатах, біля підніжжя гірськолижного спуску в смт Славське у Львівській області. Тоді військові вичікували чоловіків просто на узвозі і вручали повістки. 

Воєнний стан та загальна мобілізація були введені в Україні з самого початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації 24 лютого 2022 року. З того часу їхню дію постійно продовжували на терміни від 30 до 90 днів. 7 лютого Верховна Рада знову продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів.


Читайте також:
Керівників ТЦК, причетних до мобілізації Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих", будуть карати, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні
Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт