USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Україні вручення повісток записуватимуть на відео, – Гуменюк

Нещодавно в Одесі зафіксували черговий випадок "жорсткої" мобілізації – чоловік лежав на землі і відбивався ногами
боді камера
Джерело: відкриті джерела

Працівникам Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки почали видавати бодікамери для видачі повісток під відеозапис. Про це заявила керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк, коментуючи скандальні відео вручення повісток в Одесі.

Вона зазначила, що по останньому інциденту розпочали службове розслідування, в рамках якого вивчається "повний формат відео, яке є, зокрема, на бодікамерах, якими споряджені ці групи".

"Кожна група споряджається. Ми над цим працюємо. Оскільки це не обов’язковий елемент, але, розуміючи, що ось так можуть розвиватися події, ми використали це як спосіб застереження для того, щоб дійсно об’єктивно мати можливість оцінити всю ситуацію, якщо така виникла", – додала керівниця пресцентру.

Що цьому передувало

Джерело: відкриті джерела

14 лютого зранку в Telegram-каналах почало ширитись відео, де в Одесі поблизу Привозу люди у військовій формі затримують чоловіка в цивільному одязі. Він лежав на землі, намагався чинити опір і відбивався від військових ногами.

Протягом дня до офіційного коментаря ОК "Південь" ширились різні версії того, що відбувалось на відео. Найчастіше зустрічалась версія про черговий випадок "жорсткої" мобілізації. Але були і такі, що говорили про бійку з місцевим безхатьком. 

Реакція командування "Південь" 

В оперативному командуванні "Південь" того ж дня відреагували на інцидент і за фактом перевищення службових повноважень розпочали службове розслідування.

"Некоректна поведінка військовослужбовців засуджена командуванням. Керівники обласного і районного ТЦК та СП притягнуті до дисциплінарної відповідальності", – розповіли в командуванні. 

Там додали, що з особовим складом, який залучений до заходів оповіщення, проводяться додаткові роз’яснювальні заняття та тренінги із залученням юристів та психологів.

Раніше

Воєнний стан та загальна мобілізація були введені в Україні з самого початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації 24 лютого 2022 року. З того часу їхню дію постійно продовжували на терміни від 30 до 90 днів. 7 лютого Верховна Рада знову продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів.

Це вже не перший випадок повідомлень про "жорстку" мобілізацію чоловіків. Подібний випадок стався в січні цього року, і знову-таки в Одесі. Тоді в місцевому обласному Центрі комплектування та соцпідтримки розповіли про образливу поведінку самого затриманого, але і стосовно некоректної поведінки самих військових теж призначили службову перевірку. 

Повістки роздавали також і у Карпатах, біля підніжжя гірськолижного спуску в смт Славське у Львівській області. Тоді військові вичікували чоловіків просто на узвозі і вручали повістки. 


Читайте також:
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну