USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

В Одесі викрили мережу ФСБ: Серед агентів – помічник депутата з Криму та блогер

Зловмисники розвідували місця дислокації стратегічно важливих об’єктів оборонно-промислового комплексу нашої держави
Одеса ФСБ_2
Джерело: СБУ

В Одесі викрили та знешкодили агентурну мережу російської ФСБ. Серед шпигунів були помічник підсанкційного депутата з Криму та прокремлівський блогер, повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

СБУ внаслідок багатоетапної спецоперації затримала в Одесі організатора шпигунської мережі. Ним виявився місцевий житель, помічник одного з депутатів так званого "кримського парламенту" Костянтина Мальчікова.

Одесит періодично відвідував Крим, де має базу відпочинку. Під час однієї з таких поїздок його завербував кадровий співробітник ФСБ Костянтин Шилов.

Після повномасштабного вторгнення агент збирав дані про локації оборонних підприємств в Одеській області. Також розвідував місця базування українських військових та "зливав" результати ворожих атак.

Зрадник створив анонімний Telegram-чат та залучив до нього "однодумців", які передавали інформацію про військову техніку. Ці дані шпигун передавав росіянам через анонімні месенджери і чернетки в електронних скриньках російських поштових сервісів.

Яке покарання очікує на зрадників

Агенту оголосили підозру у держаній зраді. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Крім того, СБУ викрила іншого учасника агентурної мережі ФСБ. Ним виявився прокремлівський блогер Олександр Сініцин, який з 2014 року переховується в російській Рязані.

Новини за темою: Надав рашистам маршрути доріг для наступу на Київ: СБУ затримала старосту одного із сіл

Раніше він був позаштатним кореспондентом пропагандистських телеканалів Russia Today та медіагрупи "Росбізнесконсалтинг". В ефірах він поширював фейки та підтримував окупацію Криму.

Після втечі до Росії блогер створив Telegram-канал "Типова Одеса", де продовжив поширювати деструктивний контент. Пропагандист отримував інформацію від одеського агента та створював провокативні публікації.

Прокремлівському блогеру оголосили підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії Російської Федерації проти України. Йому загрожує обмеження волі на строк до п’яти років.

Читайте також:
Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку "Беркута" як оперативник, – розслідування
НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом
СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА