USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

СБУ затримала агентів ФСБ, які наводили ракетні удари на лікарні у південних регіонах

Фігуранти коригували вогонь росіян одразу у кількох областях
задержание агентов
Джерело: СБУ

Правоохоронці затримали та повідомили про підозру агентам ФСБ, які збирали інформацію про місця перебування ЗСУ та координати критичної інфраструктури, зокрема місцевих лікарень. Про це інформує пресцентр Служби безпеки України.

За даними спецслужби, підозрюваними виявились місцеві жителі, які після початку повномасштабного вторгнення пішли на співпрацю з ФСБ РФ. СБУ повідомляє про шістьох затриманих, а прокуратура – про чотирьох. Правоохоронці не кажуть, у яких населених пунктах спіймали зловмисників. Проте фігуранти коригували вогонь одразу у кількох областях.

Правоохоронці розповідають, що один з затриманих під виглядом волонтера прибував на позиції українських захисників, де збирав розвіддані для окупантів. Всі інші об'їжджали прифронтову місцевість, де збирали та передавали ворогу координати критичної інфраструктури, соціальних установ та лікарень, повідомляють у СБУ. 

Слідчі встановили, що саме за їх "наводкою" окупанти обстріляли медичні заклади у Миколаївській, Херсонській та Дніпропетровській областях. 

За успішно виконане ворожого завдання підозрювані отримували гроші. Сума залежала від важливості об’єкта та складності збору інформації про нього, пишуть спецслужби. Для комунікації використовували спеціально створений анонімний Telegram-канал. У разі захоплення південних регіонів України окупанти обіцяли своїм поплічникам "посади" в окупаційних адміністраціях РФ.

Співробітники СБУ затримали російських агентів під час того, як вони намагалися виконати чергове завдання від ворога.

Під час обшуків правоохоронці виявили телефони із доказами листування з окупантами та банківські картки, на які надходила "винагорода" від агресора.

Яке покарання їх очікує

На підставі зібраних фактів правоохоронці повідомили агентам про підозру у незаконному поширенні інформації про рух або розміщення ЗСУ та у держзраді. Суд відправив їх під варту. Затриманим може загрожувати 15 років ув'язнення або довічне позбавлення волі.

Теги: СБУ
Читайте також:
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість
Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку "Беркута" як оперативник, – розслідування