USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Ірані розробили для РФ новий "вибуховий" дрон. Країна-агресор, ймовірно, битиме ним по Україні, – Sky News

Shahed-107 належить до сімейства безпілотних літальних апаратів Shahed-101 з V-подібним оперенням
Шахед

Ілюстративне фото "Шахеда"

Джерело: відкриті джерела

Іран розробив для Росії новий "вибуховий та розвідувальний" ударний безпілотник Shahed-107, який країна-агресор, ймовірно, використовуватиме для ударів по Україні. Про це йдеться на Sky News.

Зокрема, інформоване джерело Sky News в службах безпеки стверджує, що Іран розробив новий ударний дрон Shahed-107 для війни Росії проти України.

"Shahed-107 описують як "вибуховий і розвідувальний" безпілотник, можливо, оснащений технологією для пошуку бойових цілей, таких як британські та американські реактивні системи залпового вогню, які використовують ЗСУ. "Кілька одиниць" спеціально розробленого безпілотника, можливо, запропонували Росії в межах угоди, вартість якої оцінюють у понад 2 млн доларів. Це відображає "значну роботу з проєктування сил, яку проводить Іран для підтримки інтересів Росії щодо України", – пише видання.

Що відомо про цей тип "Шахеду"?

Shahed-107 належить до сімейства безпілотних літальних апаратів Shahed-101 з V-подібним оперенням.

Дрон довжиною близько 2,5 метрів і розмахом крил у три метри можна запускати з транспортного засобу та, за оцінками, матиме радіус дії до 1500 км.

Передбачається, що БпЛА буде оснащений трансмітером для передачі відео. Такі розвідувальні можливості означають, що безпілотник можна використовувати для ідентифікації цілей на лінії фронту для ураження іншими дронами або системами озброєння.

"Іранські сили безпеки провели випробування з росіянами на авіабазі у центральному регіоні Ірану, яка включала безпілотники Shahed-107 і Shahed-136. Окрім того, партнерство Ірану та Росії стане значущішим після постачання країні-агресору іранських балістичних ракет класу "земля-земля", – стверджує джерело в службі безпеки.

Новини за темою: РФ за допомогою Ірану хоче виготовити шість тисяч дронів-камікадзе за два роки, – WP

Іран представив нову модифікацію "Шахеда"

Іранський університет аерокосмічних наук та технологій "Ашура" у листопаді 2023 року публічно представив нову модифікацію ударного безпілотника Shahed. Модель презентували в трьох версіях з різними системами наведення. 

Презентація розробок відбулася під час візиту верховного лідера країни аятоли Хаменеї до університету у Тегерані, де йому показали останні досягнення аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції.

Зазначається, що кадри з новим дроном були оприлюднені офіційними іранськими медіа.

Раніше ми повідомляли, що Іран представив модернізовану гіперзвукову ракету "Фаттах", яка здатна рухатися зі швидкістю 5,1 км в секунду з дальністю польоту 1,4 тис. км.

Новини за темою: Російські студенти-підлітки збирають іранські "Шахеди", – розслідування
Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет