USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

"Фортифікації побудували, але не так щільно": Влада про ситуацію в прикордонні Харківщини

Зведення фортифікацій ускладнювалося через російські обстріли
Фортифікаційні споруди
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Фортифікаційні споруди у Вовчанську Харківської області побудували, однак через постійні російські обстріли зводити їх "було непросто". Про це заявив голова міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі в ефірі "Радіо Свобода".

За його словами, зараз вести будь-які будівельні роботи прямо на кордоні з Росією непросто.

"Фортифікаційні споруди були побудовані. І зараз будуються, зміцнюються. Але ж ситуація була і є вкрай важка. Тому що саме місто дуже близько до кордону. І вести якісь будівельні роботи зараз просто на кордоні дуже важко. Дякую будівельникам і всім, хто працював. Вкрай важко. Тому що працювати під обстрілами дуже небезпечно", – зазначив Гамбарашвілі.

Відповідаючи на запитання, чи проводилися якісь роботи до наступу Росії, Гамбарашвілі сказав, що "все було побудовано, але, можливо, не так щільно".

"Вовчанськ після деокупації півтора року перебуває під постійним обстрілом. І мінометів, і артилерії. Тому я ще раз повторюю: від Вовчанська до кордону 4 кілометри. Було вкрай важко будувати фортифікаційні споруди", – додав він.

Новини за темою: "Надзвичайно небезпечний момент", – Кемерон про загострення ситуації на Харківщині

Яка ситуація в Харківській області на зараз?

Як повідомив очільник Центру протидії дезінформації при РНБО Олександр Коваленко, бої на Харківщині наразі тривають виключно в прикордонній зоні.

Щодо того, що ворог підійшов до Вовчанська (це ще зранку підтвердили в Генштабі ЗСУ), то Коваленко пояснив, що місто розташоване за 4 км від кордону і є прикордонним.

"Головна мета ворога – сковувати наші сили на цьому напрямку. Змусити командування відтягнути сили на цей напрямок зі сходу для того, щоб зробити головний свій удар саме на сході. Це Часів Яр, Костянтинівка, Покровський напрямок", – наголосив він.

Наступ на Харків

Згідно з останніми даними аналітиків DeepState, у Харківській області окупантам вдалося захопити ще три селища біля кордону.

У 125-й Обр ТрО зазначили, що, попри спекуляції щодо укріплень на кордоні, воїни контролюють ситуацію і дають відсіч переважаючим силам противника, зберігаючи сталість у бойових порядках.

"Населені пункти, в які зайшов ворог, перебували в постійній "сірій зоні", а тому успіх супротивника є досить умовним і коштує йому величезних втрат у техніці та живій силі", – сказали там.

Як відомо, у ніч на п'ятницю, 10 травня, російські війська почали наступ у Харківській області. Тоді ж головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розповів, що обстановка в регіоні загострилася.

Бої здебільшого тривають у прикордонній частині області, але окупанти щосили намагаються просунутися в глиб регіону.

Водночас аналітики ISW вважають, що, обмежені зусилля, які зараз вживають російські окупанти, не свідчать про те, що йдеться про широкомасштабну наступальну операцію з метою оточити та захопити Харків.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону