USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Еквадорі озброєні люди захопили телеканал у прямому ефірі. Президент оголосив режим "внутрішнього збройного конфлікту"

Напередодні стало відомо, що з в'язниці втік лідер найбільшого мафіозного угруповання "Фіто"
захоплення Еквадор
Ситуація в Еквадорі
Джерело: Reuters

Президент Еквадору оголосив стан "внутрішнього збройного конфлікту" в країні після втечі з вʼязниці кримінального авторитета. Адже студію еквадорського телеканалу TC Televisión у місті Гуаякіль захопили озброєні люди під час прямого ефіру, повідомляє Reuters.

На відео, опублікованому в соцмережах, люди в балаклавах приставляють до голів співробітників телеканалу зброю, змушуючи їх лягти, та показують на камеру гранати.

У студії було чути постріли та крики. А дехто, за даними ЗМІ, жестикулював на камеру, хтось кричав: "Ні поліції", після цього трансляція перервалася.

"Озброєні люди проникли до студії телеканалу вдень перед ефіром, який мав розпочатися о 15-й годині за місцевим часом. Свідки розповіли, що бачили щонайменше 10 людей", – пише газета El Universo.

Ситуація в Еквадорі
Джерело: Reuters

Водночас у поліції зазначили, що кількох людей, які захопили студію телеканалу, вдалося затримати. Прибувши на місце, правоохоронці також евакуювали частину людей.

Реакція президента

Президент Еквадору Даніель Нобоа у відповідь на захоплення телеканалу, як повідомляє El Universo, оголосив у країні режим "внутрішнього збройного конфлікту" і випустив указ, яким оголосив 22 організовані злочинні угруповання терористичними організаціями.

"Напад на телеканал стався після викрадення щонайменше семи поліцейських та серії вибухів у різних містах. Це було після того, як Нобоа оголосив у країні 60-денний надзвичайний стан через втечу з вʼязниці лідера найбільшої банди "Лос Чонерос" Адольфо Масіаса на прізвисько Фіто та захоплення заручників у кількох виправних установах", – зазначає Reuters.

Нобоа також зауважив, що влада не збирається поступатися вимогам мафії, а "наркотерористичним угрупованням" не вдасться залякати країну.

Що передувало?

Напередодні ввечері стало відомо, що в Еквадорі з в'язниці втік лідер найбільшого мафіозного угруповання "Лос Чонерос" Адольфо Масіяс Вільямар "Фіто". 

Мафіозі "Фіто"
Джерело: Reuters

Після втечі лідера мафії в країні почалися масові заворушення, а невідомі захопили заручників у телестудії.

Наразі остаточно невідомо, чи втік лідер мафії з в'язниці, чи переховується десь на її території. Зникнення "Фіто" помітили в неділю, 7 січня. Тоді його почали шукати по всьому крилу, але так і не знайшли. Окрім того, повідомляють, що з іншої в'язниці також втік Фабрісіо Колон Піко, який очолює другу найбільшу мафіозну банду "Лос-Лобос".

Чим небезпечний "Фіто"?

Лідер мафії Адольфо Масіяс Вільямар "Фіто" відсидів у в'язниці 12 років. Злочинця тримали у Регіональній в'язниці в Гуаякіле, яку ретельно охороняють.

Його підозрюють в тому, що він вбив кандидата в президенти Еквадору Фернандо Вільявісенсіо. Окрім того, "Фіто" також звинуватили у вбивстві попереднього лідера Еквадору Хорсе Луїса Самбрано.

Тоді в серпні минулого року перед президентськими виборами вбили двох політиків за тиждень.

"Еквадор переживає найкривавішу свою епоху. Цим ми завдячуємо загальному потуранню недотепного уряду і державі, захопленій мафією. Мої солідарні обійми сім'ї колеги Педро Бріонеса, який поліг у цьому насильстві", – писала кандидатка в президенти від "Громадянської революції" Луїса Гонсалес.

За кілька годин після вбивства було заарештовано шістьох колумбійців.

Після вбивства політика в соціальних мережах з'явилося відео, на якому озброєні до зубів люди в балаклавах беруть на себе відповідальність за вбивство. Злочинці зазначили, що належать до угруповання Los Lobos ("Вовки") – другої за величиною банди в Еквадорі, яке налічує близько восьми тисяч членів і конкурує з Los Choneros.

Втечі з тюрми

Вільямар й раніше тікав з в'язниці. У 2013 році йому та ще 17 в'язням вдалося вибратися з La Roca. Злочинці переправилися через річку й таким чином втекли. Лідера мафії вдалося затримати через 44 місяці – разом із братом переховувався в будинку матері.

Мафія "Лос Чонерос", лідером якої є Фіто", в основному займається наркоторгівлею і рекетом. Також співпрацюють з могутнім мексиканським картелем Сіналоа, вказують тамтешні видання.

Новини за темою: Наркотрафік з Еквадору: У Львові ліквідували міжнародний канал ввезення кокаїну
Читайте також:
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові
Зарізав через відмову дати закурити: В Одесі затримали підозрюваного у вбивстві підлітка Зарізав через відмову дати закурити: В Одесі затримали підозрюваного у вбивстві підлітка
Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька