USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

ЗАЕС знову опинилася на межі блекауту

Станом на ранок роботу лінії відновлено, а живлення потреб Запорізької АЕС здійснюється у повному обсязі
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Запорізька атомна електростанція опинилась на межі блекауту вдруге за добу. Окупанти пошкодили лінію, що живить станцію, наразі все вже відновили. Про це повідомляє пресслужба Міненерго.

"Вдруге за добу Запорізька АЕС лишалася на одній лінії живлення", – йдеться у дописі.

Зазначається, що минулої ночі через обстріл було знеструмлено лінію електропередачі 330 кВ, внаслідок чого була виведена з роботи додаткова схема живлення станції.

Станом на ранок роботу лінії відновлено, а живлення потреб ЗАЕС здійснюється у повному обсязі.

Чим це загрожує?

Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції

Загроза ядерній та радіаційній безпеці

У січні в.о. голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін заявив, що на Запорізькій АЕС може виникнути нова загроза ядерній та радіаційній безпеці.

Найближчим часом спливає дозволений виробником шестирічний термін перебування ядерного палива в усіх шести реакторах тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Подальша експлуатація такого палива порушує умови технічних специфікацій, встановлених з урахуванням норм безпеки, та може призвести до руйнування цілісності паливних елементів і як наслідок до радіаційної аварії.

Окупація АЕС

Запорізька атомна електростанція перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим "холодного зупину".

Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

Нагадаємо

У ніч на 22 березня ворог вкотре масовано атакував Україну "Шахедами" та ракетами. Метою росіян стали об'єкти української енергетики, зокрема ДніпроГЕС – найбільша гідроелектростанція країни, в яку поцілило вісім ракет.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві