USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Укрзалізниця" збудувала перший зерновоз, адаптований під євроколію

Зерновоз будували на потужностях "Укрзалізниці"
потяг

Перший зерновоз, пристосований для перевезення колією 1520 мм та євроколією – 1435 мм

Джерело: відкриті джерела

"Укрзалізниця" збудувала свій перший зерновоз, пристосований для перевезення колією 1520 мм та євроколією – 1435 мм: це допоможе наростити обсяги українського експорту. Про це інформує пресслужба перевізника.

"Щоб нарощувати обсяги експорту, маємо не тільки розбудовувати прикордонну інфраструктуру, а й оновлювати якісно рухомий склад. Вперше в історії України виготовили зерновоз на виробничих потужностях "Укрзалізниці", який максимально пристосований для перевезення вантажів територією України та колією 1435 країн Європейського Союзу", – йдеться у повідомленні. 

У компанії розповіли, що зерновоз будували на потужностях "Укрзалізниці". Переважна кількість використаних матеріалів та комплектуючих також виготовлена в Україні. Вагони зерновоза враховують всі вимоги, особливості та габарит інфраструктури, їх надалі планують виробляти серійно. 

"Новий вагон-хопер для зерна моделі 19-8005-У призначений для перевезення зерна та інших сипких харчових вантажів. Його вантажність 70 тонн; об’єм кузова 104 куб. м; 5 завантажувальних люків, 6 розвантажувальних; конструкційна швидкість 120 км/год", – додали там.

Що таке європейська колія?

Європейська колія (також нормальна колія, стандартна колія або стефенсонівська колія) – ширина колії, якою користуються приблизно 60% усіх залізниць у світі. Відстань між внутрішніми краями рейок становить 1435 мм (4 фути 8½ дюймів).

Оскільки залізниці окремих країн розвивалися, стикалися й з'єднувалися між собою, з часом виникла потреба ухвалити рішення про єдину ширину колії (відстань між внутрішніми сторонами рейок). Зрештою в значній частині світу було затверджено "стандартну колію" 1435 мм (4 фути 8½ дюймів), що спростило поєднання залізничних систем.

Експорт українського зерна залізницею

До війни в Україні лише 11% всього експорту здійснювалося залізницею. У період березень – липень на залізниці припадало 41% вантажопотоку, майже стільки ж, скільки на морські порти – 45%. Однак тепер, коли морські порти знову відкриті для руху, це найкращий вид транспорту для експорту сільськогосподарської продукції.

Читайте також:
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп – Ужгород
Заволодіння майже 95 млн гривень коштів УЗ: Ексрадник ОП Шило вийшов під заставу у 30 мільйонів Заволодіння майже 95 млн гривень коштів УЗ: Ексрадник ОП Шило вийшов під заставу у 30 мільйонів