USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Українцям не відключатимуть світло, якщо сума боргу не перевищує 1514 гривень, – Міненерго

В Міністерстві енергетики розповіли, за якої суми боргу українцям можуть відключати світло
лампочки
Джерело: відкриті джерела

Світло не відключатимуть тим українцям, чий борг за електропостачання нижче за половину прожиткового мінімуму, тобто – 1514 гривень. Про це в ефірі телемарафону розповіла заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук.

За її словами, зараз на законодавчому рівні не визначено мінімальну суму боргу, за якої можуть відключити енергопостачання. Однак згідно з ринковими умовами підключення повторне відбувається за рахунок споживача.

"Якщо ця сума менше ніж половина прожиткового мінімуму, тобто 1514 гривень, тоді компанія, яка надає послугу, оплачує також й підключення. Тому логічно, що компанії не будуть відключати, ймовірно, світло тим споживачам, в кого ця сума заборгованості менше", – пояснила заступниця міністра енергетики.

Чиновниця уточнила, це робиться з "економічних міркувань". Як відзначила Гринчук, згідно з постановою уряду спочатку постачальник електроенергії повинен повідомити споживача про заборгованість й можливе відключення світла.

"Це протягом 10 днів будуть вестись консультації про те, чи готовий споживач одразу сплатити борг. Також є можливість укласти додатковий договір щодо реструктуризації боргу, тобто визначити графіки погашення й суми", – наголосила заступниця міністра енергетики.

Відключення світла за борги

Починаючи з 30 грудня 2023 року Кабінет міністрів України повернув відключення світла у споживачів за заборгованість за спожиту електроенергію. Про це повідомляють на регіональних сайтах обленерго.

Зазначається, що уряд дозволив відключення від електромереж боржників за спожиту електроенергію, що мешкають в регіонах, в яких не ведуться бойові дії та які не знаходяться під тимчасовою окупацією.

"У разі несплати або сплати за електроенергію у неповному обсязі населенням, яке проживає в неокупованих територіях та територіях, на яких не ведуться активні бойові дії, можливо здійснювати відключення електропостачання", – попередили українців.

В обленерго закликали споживачів у найкоротші терміни проаналізувати свої платежі за електроенергію та за наявності заборгованості внести необхідну суму.

В Yasno розповіли, за якими критеріями відключатимуть електроенергію боржникам. Кількість тих, хто потенційно може залишитися без світла, становить 70 тисяч осіб, повідомив генеральний директор компанії Сергій Коваленко.

За його словами, Yasno точно не буде відключати всю Україну.

"Ми працюємо з приватними клієнтами лише в Києві та на Дніпропетровщині. Як відключатимуть постачальники й оператори системи розподілу на решті території України – краще уточнити в них", – зазначив він.

Водночас пояснив, що для відключення споживачів у компанії є чіткі критерії за сумою і "віком" заборгованості.

"Наразі таких кандидатів на відключення понад 70 тисяч у Києві та Дніпропетровській області та їхній загальний борг становить понад 600 млн гривень", – розповів Коваленко.

Як зазначив гендиректор Yasno, компанія щомісяця сповіщає клієнтів про стан рахунку. Коли плануватимуться відключення, власник житла отримає паперове попередження за 10 днів до відключення, ще за п'ять днів – повідомлення від ОСР.

Нагадаємо, днями мешканцям Львівщини, які мають борги за світло, почали призупиняти подачу електроенергії.

Читайте також:
Найскладніший період літа вже позаду: Ситуація з енергетикою покращилась, – Укренерго Найскладніший період літа вже позаду: Ситуація з енергетикою покращилась, – Укренерго
Українці матимуть мобільний зв’язок та інтернет під час відключень світла: Яке рішення ухвалили в Мінцифри Українці матимуть мобільний зв’язок та інтернет під час відключень світла: Яке рішення ухвалили в Мінцифри
Львівські школярі, як і рекомендував Кабмін, розпочнуть навчання 2 вересня, проте Садовий незадоволений Львівські школярі, як і рекомендував Кабмін, розпочнуть навчання 2 вересня, проте Садовий незадоволений
Україна може найближчим часом отримати 250 млн євро для підтримки енергетики від ЄІБ Україна може найближчим часом отримати 250 млн євро для підтримки енергетики від ЄІБ