USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Львівобленерго" почало вимикати світло боржникам

Оператор системи розподілу "Львівобленерго" почав відключати електроенергію людям, які сформували борги за електроенергію
Відключення світла
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Мешканцям Львівщини, які мають борги за світло, почали призупиняти подачу електроенергії. Про це повідомили у пресслужбі "Львівобленерго".

"Нещодавно з ініціативи постачальника універсальних послуг (ТОВ "Львівенергозбут") енергетики скерували побутовим споживачам, які заборгували за електроенергію, офіційні повідомлення про відключення. А днями за поданням постачальної компанії "Львівобленерго" розпочало припиняти електроживлення боржникам", – йдеться у дописі.

Зазначимо, що Кабмін зняв мораторій на відключення електропостачання українців на неокупованих територіях та на територіях, де немає активних бойових дій. Львівська область, як і більшість інших областей України, не підпадає під категорії фронтових територій. Тому уряд дозволив тут відключати населення через борги.

Енергетики наголошують, що в такому випадку відновлення подачі світла може бути тривалим, а також потребує додаткових фінансових витрат. Спершу боржнику потрібно погасити борг і наступного робочого дня після відключення звернутись до постачальника універсальних послуг (ТОВ "Львівенергозбут"), аби отримати рахунок на повторне підключення.

"Подачу електроенергії відновлять після сплати рахунку та погашення боргу протягом трьох робочих днів у містах та протягом п'яти робочих днів – у сільській місцевості", – вказано в повідомленні.

Аби не залишитись без світла, мешканців Львівщини закликають вчасно оплачувати платіжки, а якщо є заборгованість, терміново її погасити.

Новини за темою: В Україні може подорожчати водопостачання та водовідведення, але не в кожній області

Відключення світла за борги

Починаючи з 30 грудня 2023 року Кабінет міністрів України повернув відключення світла у споживачів за заборгованість за спожиту електроенергію. Про це повідомляють на регіональних сайтах обленерго.

Зазначається, що уряд дозволив відключення від електромереж боржників за спожиту електроенергію, що мешкають в регіонах, в яких не ведуться бойові дії та які не знаходяться під тимчасовою окупацією.

"У разі несплати або сплати за електроенергію у неповному обсязі населенням, яке проживає в неокупованих територіях та територіях, на яких не ведуться активні бойові дії, можливо здійснювати відключення електропостачання", – попередили українців.

В обленерго закликали споживачів у найкоротші терміни проаналізувати свої платежі за електроенергію та за наявності заборгованості внести необхідну суму.

В Yasno розповіли, за якими критеріями відключатимуть електроенергію боржникам. Кількість тих, хто потенційно може залишитися без світла, становить 70 тисяч осіб, повідомив генеральний директор компанії Сергій Коваленко.

За його словами, Yasno точно не буде відключати всю Україну.

"Ми працюємо з приватними клієнтами лише в Києві та на Дніпропетровщині. Як відключатимуть постачальники й оператори системи розподілу на решті території України – краще уточнити в них", – зазначив він.

Водночас пояснив, що для відключення споживачів у компанії є чіткі критерії за сумою і "віком" заборгованості.

"Наразі таких кандидатів на відключення понад 70 тисяч у Києві та Дніпропетровській області та їхній загальний борг становить понад 600 млн гривень", – розповів Коваленко.

Як зазначив гендиректор Yasno, компанія щомісяця сповіщає клієнтів про стан рахунку. Коли плануватимуться відключення, власник житла отримає паперове попередження за 10 днів до відключення, ще за п'ять днів – повідомлення від ОСР.

Читайте також:
В Yasno пояснили, чому відключення світла іноді не збігається з графіками В Yasno пояснили, чому відключення світла іноді не збігається з графіками
Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень