USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Україні з початку повномасштабного вторгнення на російських мінах загинуло 277 людей, – ДСНС

На території України вилучено і знешкоджено піротехніками ДСНС понад 464 тисячі вибухонебезпечних предметів
Розмінування Україна

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

З початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україні на вибухонебезпечних предметах загинуло 277 людей, з них 14 дітей, поранено 608 громадян, з яких 74 – діти. Про це під час брифінгу повідомив пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий.

За його словами,  з початку повномасштабного вторгнення РФ на території України вилучено і знешкоджено піротехніками ДСНС понад 464 тисячі вибухонебезпечних предметів, у тому числі 3145 авіаційних бомб.

"Уявіть кількість цього смертоносного заліза, який ми ліквідували вже, і продовжується постійно робота. Навіть в зимовий період специфіка така, що ми трохи обмежені у розмінуванні, тому що сніговий покрив не дає візуалізацію мін та небезпечних вибухових предметів і температура, яка може впасти до мінусових значень, не дає змогу нормально працювати по тому, щоб цей предмет просто ліквідувати, щоб його знешкодити. Тому ми все ж таки продовжуємо роботу, зараз поки погода дозволяє і ми працюємо в нормальному штатному режимі, але коли сніговий покрив достатньо великий і мінусові температури значні, то робота дещо обмежується", – сказав Хорунжий.

Разом з цим він додав, що виклики від населення ДСНС приймає і виїжджає на допомогу. Це можуть бути подвір’я, майданчики тощо.

"Основними районами виконання робіт залишаються Донеччина, Миколаївщина, Харківська область, Херсонська область, звичайно, працюємо на Сумщині, Чернігівщині, Київщині, але ті області, які зараз перелічив, там сконцентрована найбільша кількість піротехнічних підрозділів ДСНС. Перед війною у нас було до 600 піротехніків, зараз ця кількість збільшилась майже в три рази і складає понад 1700 піротехніків і ця робота буде продовжуватися далі, враховуючи той масштаб "засівання" вибухонебезпечними предметами Російської Федерації", – наголосив пресофіцер ДСНС.

Рятувальники закликають українців бути обачнішими

Олександр Хорунжий повідомив, що чимало людей уже стали жертвами російського мінування і щоразу з'являються нові випадки. Тому нагадують про правила безпеки.

"Ні в якому разі не треба, особливо це стосується деокупованих територій, йти, як в казці "Дванадцять місяців" шукати проліски у лісі, можна замість пролісків знайти міну-пелюстку, наприклад. Це дуже небезпечна міна, вона непомітна, ПФМ-1 її назва. Дуже багато людей страждає від цього. Буквально минулого тижня два випадки було: п’ятнадцятирічний юнак пішов до лісу і натрапив приблизно на таку міну, отримав поранення, слава Богу хлопця врятували. 29-річний чоловік у себе на подвір’ї знайшов міну, отримав поранення", – розповів офіцер.

Рятувальники закликають українців не ходити в ліс або в інші місця, які можуть бути заміновані.

"З початку широкомасштабного вторгнення на вибухонебезпечних предметах загинуло 277 людей, з них 14 дітей, поранено 608 громадян, з яких – 74 діти. Тому перше правило на деокупованих територіях, особливо зараз, як і завжди поки триває процес розмінування, не тільки ДСНС, а ще іншими апаратами розмінування, не треба ходити в ліси, не треба ходити в поля, на водойми і підходити до розбитих будівель, намагатися підійти до вибухонебезпечного предмету, розібрати його і так далі. Побачили вибухонебезпечний предмет відповідно відійшли тим самим шляхом, як прийшли, зателефонували на 101", – уточнив Хорунжий.

Він додав, що зараз ідентифікувати вибухівку неможливо, бо сніговий покрив в лісі зберігається, якщо міна під ним ховається – це дуже небезпечно.

Новини за темою: Чи на часі? Психологиня прокоментувала відзначання різдвяно-новорічних свят в умовах війни

Нагадаємо, Міністерство оборони України прийняло рішення щодо збільшення чисельності особового складу підрозділів розмінування в складі ЗС України та Державної спеціальної служби транспорту до майже 5 тис. осіб.

У вересні Україна отримала від Великої Британії обладнання для специфічного розмінування – знешкодження вибухівки як на транспортних засобах, так і на людях. Йдеться про понад 1500 комплектів обладнання для розмінування та знешкодження боєприпасів як на транспортних засобах, так і на людях.

Читайте також:
Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві
В ДСНС змінили всі протоколи реагування, – Клименко В ДСНС змінили всі протоколи реагування, – Клименко
Не підривати, а переобладнувати: Міноборони хоче використовувати продукти розмінування у виробництві нових боєприпасів Не підривати, а переобладнувати: Міноборони хоче використовувати продукти розмінування у виробництві нових боєприпасів
Ворогу все одно – рятувальники чи військові, росіяни обстрілюють і бомблять не розбираючи, – сапери ДСНС розповіли про роботу під час війни Ворогу все одно – рятувальники чи військові, росіяни обстрілюють і бомблять не розбираючи, – сапери ДСНС розповіли про роботу під час війни