USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Україна може отримати дивізіон протимінних кораблів, – командувач ВМС ЗСУ Неїжпапа

Чорне море зараз найбільш небезпечне щодо мінної безпеки в Європі
Неїжпапа
Джерело: ВМС України
Україна може у перспективі отримати дивізіон протимінних кораблів. Про це в інтервʼю Наталії Мосейчук сказав віцеадмірал, командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа.
 
За його словами, Чорне море зараз найбільш небезпечне щодо мінної безпеки в Європі.
 
"Звісно, для того щоб повернутися до довоєнних часів, потрібно багато засобів та часу. Тому одним із пріоритетів розвитку ВМС є підвищення нашої протимінної спроможності, адже, окрім флоту, ніхто не спроможний з цим боротися. Отже, у нас є перспектива отримання цілого дивізіону протимінних кораблів", – заявив Неїжпапа. Про строки і те, звідки Україна може отримати цілий дивізіон протимінних кораблів, поки що нічого невідомо. 
 
Він також повідомив, що зараз два українські протимінні кораблі проводять навчальну протимінну операцію для того, щоб після завершення війни розпочати розмінування Чорного моря. Досвід наших ВМС у розмінуванні колосальний – два роки повномасштабного російського вторгнення вони знешкодили більше ніж 100 морських мін.

Три країни НАТО – Туреччина, Румунія і Болгарія – вже розпочали спільні протимінні операції в Чорному морі. Ця ініціатива під керівництвом Стамбула – перша велика спільна акція чорноморських країн, спрямована на знешкодження мін, що внаслідок війни дрейфують у певні райони Чорного моря.

Протимінні кораблі – це тип військових кораблів, які призначені власне для виявлення і знищення морських мін. Такі судна поєднують у собі функції мисливця за мінами і тральщика. Щодо складу дивізіону кораблів, то кількість суден в ньому може суттєво різнитися і залежати від призначення, тактики дій кораблів та їх озброєння. 

Читайте також:
Зеленський з Ердоганом обговорили безпеку в Чорному морі Зеленський з Ердоганом обговорили безпеку в Чорному морі
70 млн тонн вантажів вдалося за рік транспортувати українським морським коридором 70 млн тонн вантажів вдалося за рік транспортувати українським морським коридором
До кінця 2025 року можуть розмінувати правобережну частину Херсонщини, – Прокудін До кінця 2025 року можуть розмінувати правобережну частину Херсонщини, – Прокудін
РФ вдарила ракетою по цивільному судну із зерном у Чорному морі, яке прямувало до Єгипту РФ вдарила ракетою по цивільному судну із зерном у Чорному морі, яке прямувало до Єгипту