USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Український народ на чолі з Зеленським отримав премію Сахарова

Відзнаку вручають за захист прав людини та дотримання міжнародного законодавства
Україна отримала премію Сахарова
Джерело: відкриті джерела

У Європейському парламенті сьогодні відбулася урочиста церемонія вручення парламентської премії Сахарова, яку цьогоріч отримав "сміливий народ України в особі президента Зеленського, обраних лідерів та громадянського суспільства".

У залі парламенту були присутні Олександра Матвійчук, юристка-правозахисниця і голова Центру громадянських свобод, яка стала одним із лауреатів Нобелівської премії миру 2022 року, засновниця добровольчого корпусу швидкої допомоги "Ангели Тайри" Юлія Паєвська, міський голова Мелітополя Іван Федоров, представники ДСНС Олександр Чекригін та Станіслав Куликівський і представник громадянського руху опору "Жовта стрічка" Ярослав Божко.

Вручаючи нагороду, президентка Європарламенту Роберта Мецола говорила про мужність і жертовність українського народу.

"Послання з Європи було чітким: ми стоїмо з Україною. Ми не будемо відводити погляд. Український народ веде не лише війну за незалежність, але й війну за цінності. Цінності, які лежать в основі нашого життя в Європейському Союзі і які ми протягом тривалого часу мали розкіш сприймати як належне кожного дня", – сказала вона.

По відеозв’язку також виступив президент України Володимир Зеленський.

Попросивши хвилиною мовчання вшанувати всіх загиблих у війні, глава держави сказав, що треба діяти зараз, не чекаючи закінчення війни, щоб притягнути до відповідальності всіх, хто її розв’язав. Він закликав підтримати створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності за злочини, скоєні Росією.

Премія Сахарова за свободу думки заснована у 1988 році. Це щорічна нагорода, названа на честь відомого радянського вченого та дисидента Андрія Сахарова. Її вручають за захист прав людини та її основних свобод; розвиток демократії і відстоювання верховенства права; повагу до міжнародного законодавства; захист прав меншин.

Кандидатів на здобуття премії висувають 40 депутатів Європарламенту або депутатська фракція.

Читайте також:
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя