USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Українські військові збили модернізований російський А-50У

Операцію було проведено Головним управлінням розвідки та Повітряними силами України
Літак А-50
Ілюстративне фото
Джерело: Вікіпедія

Сьогодні, 23 лютого, над Азовським морем збили російський літак дальнього радіолокаційного стеження А-50. Про це повідомили Повітряні сили. Крім того, у російських Telegram-каналах з’явилися відео падіння борту.

"А-50 із позивним "Баян" долітався! Вітаю окупантів "С Днем защитника отечества! Святкувати треба вдома, і так, щоб Баян не порвати!", – написав очільник ПС Микола Олещук.

Операцію було проведено Головним управлінням розвідки та Повітряними силами України.

Також у російських Telegram-каналах з’явилась інформація про збиття бомбардувальника Іл-22, однак офіційного підтвердження поки немає.

Згодом Оперативний штаб Кубані підтвердив, що впали два літальні апарати, проте тип не зазначили. Відомо лише, що на місці "горит камыш".

Джерело: скріншот

Також про падіння двох літаків повідомляв радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Знищено модернізований А-50У

Головне управління розвідки Міноборони заявило, що разом із Повітряними силами збили нову модернізовану російську версію літака А-50 – А-50У.

"Це повітряний командний пункт, який держава-агресор використовувала для дальнього радіолокаційного виявлення, управління та наведення для ударів по Україні ракетами зі стратегічної авіації. Збиття А-50У ― черговий серйозний удар по  потенціалу та можливостях терористичної Москви", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що різке падіння швидкості та висоти підбитого літака А-50У зафіксовано поблизу міста Єйськ.

Вартість такого судна, яких у держави-агресора залишились одиниці, становить 350 млн доларів.

Чим цінний А-50?

А-50 – радянський і російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління.

Створено на базі військово-транспортного літака Іл-76, на заміну застарілому на той час літаку Ту-126. Разом з радіотехнічним комплексом "Джміль" (Шмель), встановленим на ньому, утворює авіаційний комплекс радіолокаційного дозору та наведення А-50.

А-50 може застосовуватися для виявлення та супроводження повітряних і надводних цілей, оповіщення командних пунктів автоматизованих систем управління видів Збройних Сил про повітряну та надводну обстановку, застосовуватися для управління літаками винищувальної та ударної авіації при їх наведенні на повітряні, наземні та морські цілі, а також слугувати повітряним командним пунктом.

Часто А-50 рашисти піднімають у небо разом із Міг-31К, який є носієм гіперзвукової ракети "Кинджал". У такому випадку по всій Україні вмикається повітряна тривога, а А-50 намагається відслідкувати місця розташування українських ППО.

Технічні характеристики А-50

Технічні характеристики:

  • екіпаж – 5 осіб;
  • тактичний екіпаж – 10 людей;
  • довжина – 48,27 м;
  • розмах крила – 50,5 м;
  • висота : 14,8 м;
  • максимальний діаметр фюзеляжу – 4,8 м;
  • нормальна злітна вага – 190 000 кг.

Успішні операції України щодо А-50

26 лютого 2023 року, за інформацією моніторингової групи "Беларускі Гаюн", на авіабазі Мачулищі за 12 км від Мінська у Білорусі, внаслідок атаки двох дронів пошкоджено один літак А-50. За даними британської розвідки, це судно було важливим для російської армії. Після цього А-50 більше не повертались у Білорусь.

14 січня 2024 року, близько 21:00, було збито літак А-50 (бортовий номер RF-93966 "Сергій Атаянц"), який перебував у повітряному просторі над Азовським морем. Літак А-50 припинив відповідати на запити тактичної авіації одразу після того, як заступив на чергування в районі селища Кирилівки Мелітопольського району Запорізької області близько 21:10-21:15; згодом пілот російського Су-30 зафіксував займання та падіння невстановленого повітряного судна. Пізніше стало відомо про пошкодження другого літака – повітряного командного пункту Іл-22М11 / Іл-22ПП який зі значними пошкодженнями зумів долетіти до аеродрому[24].

Серед імовірних версій розглядають збиття українською протиповітряною обороною та дружній вогонь російської. На момент ураження літак міг знаходитись на відстані 100–150 км від лінії фронту й потенційно міг бути уражений комплексами С-300, відновленим С-200В або отриманим від союзників Patriot, однак С-300 та Patriot для цього мали би знаходитись дуже близько до фронту.

23 лютого 2024 року було повідомлено про збиття другого борту А-50 над Маріуполем.

Варто відзначити, що за всю історію ще ніхто не збивав літак дальнього радіолокаційного виявлення, а ЗСУ вкотре здійснили те, що вважалось неможливим. 

Які наслідки понесе збиття А-50?

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат раніше зазначав, що вдалі збиття російських літаків несуть позитивні результати. Бо ж тепер ворог вже не може так зухвало себе поводити поблизу наших кордонів. Також він анонсував, що такі сюрпризи будуть частіше.

А от Міністерство оборони Великої Британії зазначило, що успішна ліквідація російського літака далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50 призведе до обмеження зон дії авіації РФ.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб