USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Британська розвідка оцінила значення ліквідації російського літака А-50

За даними британської розвідки, можливе успішне збиття Україною літака А-50 "має велике значення"
Літак А-50
Ілюстративне фото
Джерело: Вікіпедія

Успішна ліквідація російського літака далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50 призведе до обмеження зон дії авіації РФ. Про це поінформувало Міністерство оборони Великої Британії у Х (Twitter).

Як зазначається у зведенні, 14 січня А-50 вибухнув і згодом упав у західній частині Азовського моря. Водночас повідомлялося, що російський літак Іл-22М був пошкоджений, але приземлився на найближчому російському аеродромі.

При цьому головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 15 січня заявив, що літаки були підбиті українськими силами. За даними британської розвідки, можливе успішне збиття Україною літака А-50 "має велике значення".

"Цілком ймовірно, що Росія тепер буде змушена переглянути питання про обмеження зон дії своєї авіації. А-50 має вирішальне значення для російського повітряного спостереження за простором бойових дій", – йдеться у дописі.

За даними Міноборони Британії, ВПС Росії мають у своєму розпорядженні вісім літаків А-50, які, ймовірно, зможуть компенсувати безпосередній оперативний удар.

"Однак підвищене навантаження на літаки, що залишилися, у поєднанні з втратою екіпажу, ймовірно, обмежуватиме довгострокову стійкість місії", – зазначається в повідомленні.

Новини за темою: Не має ресурсів для другого фронту. Литва оцінила загрозу нападу РФ на НАТО

В ISW проаналізували російські версії щодо збиття літаків А-50 та Іл-22

Аналітики нагадали: українські офіційні особи заявили, що українські сили знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і серйозно пошкодили літак повітряного командного пункту Іл-22 в ніч на 14 січня.

Також головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний опублікував відеозапис польотів, який свідчить про те, що українські сили завдали удару по А-50 та Іл-22 над Азовським морем.

Провідний науковий співробітник Українського державного музею авіації Національного авіаційного університету Валерій Романенко заявив, що втрата А-50 і членів його екіпажу "дуже болюча" для Росії, оскільки значна частина екіпажу А-50 є вузькоспеціалізованою і повинна пройти кількарічну підготовку.

Південне оперативне командування Збройних сил України заявило, що до цього удару Росія мала на озброєнні лише три літаки А-50 з шести, які перебували на озброєнні.

Нагадаємо, що за всю історію ще ніхто не збивав літак дальнього радіолокаційного виявлення, а ЗСУ вкотре здійснили те, що вважалось неможливим. Хоча офіційної інформації про те, чим саме збили російські А-50 та Іл-22, немає, ЗРК Patriot є доволі вірогідним варіантом.

Читайте також:
Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу