USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Історична подія: ЗСУ перші в історії збили російський літак А-50, – ЗМІ

Хоча офіційної інформації про те, чим саме збили російські А-50 та Іл-22, немає, ЗРК Patriot є доволі вірогідним варіантом
Літак А-50
Ілюстративне фото
Джерело: Вікіпедія

За всю історію ще ніхто не збивав літак дальнього радіолокаційного виявлення, а ЗСУ вкотре здійснили те, що вважалось неможливим. Про це пише Defense Express.

Нагадаємо, 14 січня над Азовським морем було збито літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50. Також було знищено повітряний командний пункт Іл-22М. Інформацію про це підтвердив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Щодо Іл-22М, то відомо, що він після ураження прямував на вимушену посадку в Анапі й вів через відкритий радіообмін з цивільним аеродромом та просив направити карети швидкої допомоги та пожежні машини на злітну смугу. Згодом у мережі з'явились фото з посіченим уламками хвостовим оперенням Іл-22. Про збиття А-50 до офіційного підтвердження говорили неофіційні джерела як з української сторони, так і з РФ, включно з відомим "вечного полета братья" Fighterbomber", – зазначають у Defense Express.

Також автори кажуть, що командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук у своєму ранковому дописі пообіцяв додаткові деталі, але перед фразою "Це вам за Дніпро!" використано емодзі саме літака А-50.

"Таким чином Збройні сили України знову написали сторінку у військовій історії. Бо до цього часу ніхто й ніколи не збивав літаки далекого радіолокаційного виявлення. Ці машини намагаються триматися подалі від переднього краю й не заходити у зону дії ППО противника, а від нападу винищувачів їх захищає супровід, при цьому сам літак ДРЛВ й буде їх наводити на літаки противника", – йдеться у матеріалі.

Щодо А-50, то у РФ декларують його можливості бачити цілі на дальності до 400 км. Й не лише повітряні, а й навіть наземні. Окрім того, у Москві вихвалялись тим, що А-50 наводить зенітні ракети від С-400, додають у виданні.

"При цьому екіпаж А-50, який складається з 15–16 осіб, з яких 10–11 операторів радіолокаційного комплексу, скоріш за все, бачив на екранах РЛС зенітні ракети, які наближають до нього. Але А-50, який створений на базі Іл-76, фізично неспроможний здійснити ефективні зенітні маневри, тому окупантам залишалось лише очікувати свою долю", – додають у публікації.

Автори також зазначають, що у "ВКС" РФ такий літак, як А-50, більш ніж дефіцитний. Загалом лише дев'ять машин "на папері", з яких три ще радянських А-50, а ще шість – модернізовані А-50У, один з яких був пошкоджений у Білорусі.

Реальна кількість у льотному стані – невідома. Тому знищення такої машини означає більш ніж значні втрати ворога та появу проламу у його системі протиповітряної оборони та управління авіацією.

"Щодо Іл-22, то для РФ це вже не перша бойова втрата літака, який навіть у випадку пошкодження піде на довготривалий ремонт. Повітряні сили Збройних сил України вже збили такий літак у квітні 2022 року, що аж у лютому 2023 року було підтверджено з РФ. Також Іл-22 був збитий у червні 2023 року під час заколоту вагнерівців", – йдеться у матеріалі.

А-50 та Іл-22 могли збити завдяки ЗРК Patriot?

Як зазначають у Defense Express, хоча офіційно не повідомлено, чим саме збили російські А-50 та Іл-22, саме ЗРК Patriot є доволі вірогідним варіантом.

"Офіційне підтвердження знищення літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління Іл-22 від головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного супроводжувалось й даними об'єктивного контролю, які дозволяють приблизно оцінити, наскільки близько до лінії фронту необхідно було підтягти засіб ураження", – кажуть автори.

Водночас наразі не оголошується, чим саме були знищені ці літаки. Але збиття на таких відстанях ворожої авіації вже здійснювалось. Відому "Брянську різанину" у липні 2023 року здійснили саме з Patriot. Вважається, але не підтверджено, що він був використаний наприкінці грудня для знищення одночасно трьох Су-34, одного Су-30 у районі Чорного моря та ще одного Су-34 на Мелітопольському напрямі, додають у виданні.

"Тому можливо припустити, що мова і в цьому випадку йде про так званий "блукаючий Patriot", який, попри великий ризик, підтягують у прифронтову зону. Але тоді цього разу мова йде не про просто прифронтову зону, а про дуже близьке розміщення ЗРК до "нуля". Бо ракети GEM-T мають задекларовану дальність ураження висотних аеродинамічних цілей у 160 км", – зазначається у публікації.

Виключно ілюстративне накладання дальності у 160 км на публічні дані щодо повітряної ситуації
Джерело: Defense Express

Таким чином, як вказують у виданні, мінімальна дальність від переднього краю мала становити до 25 км, а якщо взяти навіть мінімальний "запас" – то всі 15 км. Й для такого габаритного комплексу, як Patiot, який не відрізняється мобільністю, – це дуже мала відстань, бо тоді ЗРК вже знаходився у межах дії артилерії противника.

"Саме тому успішна операція Повітряних сил зі знищення російських А-50 та Іл-22 – не просто унікальна, збиття літака дальнього радіолокаційного виявлення відбулось взагалі вперше в історії. І вона вимагала надвисокого рівня маскування, майстерності, звитяги та витримки українських бійців", – додають у Defense Express.

І якщо раніше у РФ вже не просто вигадували "залізничний" Patriot на бронепотязі, а вже навіть його "знищували", то тепер російським "воєнкорам" доведеться вигадувати щось значно цікавіше, бо у цьому районі взагалі немає залізничних доріг, наголошують автори.

Раніше ми повідомляли, що РФ від початку війни проти України втратила майже 90% задіяних танків. Зазначалося, що, якщо оцінки правильні, у Росії можуть закінчитися танки через два-три роки.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет