USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Історична подія: ЗСУ перші в історії збили російський літак А-50, – ЗМІ

Хоча офіційної інформації про те, чим саме збили російські А-50 та Іл-22, немає, ЗРК Patriot є доволі вірогідним варіантом
Літак А-50
Ілюстративне фото
Джерело: Вікіпедія

За всю історію ще ніхто не збивав літак дальнього радіолокаційного виявлення, а ЗСУ вкотре здійснили те, що вважалось неможливим. Про це пише Defense Express.

Нагадаємо, 14 січня над Азовським морем було збито літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50. Також було знищено повітряний командний пункт Іл-22М. Інформацію про це підтвердив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Щодо Іл-22М, то відомо, що він після ураження прямував на вимушену посадку в Анапі й вів через відкритий радіообмін з цивільним аеродромом та просив направити карети швидкої допомоги та пожежні машини на злітну смугу. Згодом у мережі з'явились фото з посіченим уламками хвостовим оперенням Іл-22. Про збиття А-50 до офіційного підтвердження говорили неофіційні джерела як з української сторони, так і з РФ, включно з відомим "вечного полета братья" Fighterbomber", – зазначають у Defense Express.

Також автори кажуть, що командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук у своєму ранковому дописі пообіцяв додаткові деталі, але перед фразою "Це вам за Дніпро!" використано емодзі саме літака А-50.

"Таким чином Збройні сили України знову написали сторінку у військовій історії. Бо до цього часу ніхто й ніколи не збивав літаки далекого радіолокаційного виявлення. Ці машини намагаються триматися подалі від переднього краю й не заходити у зону дії ППО противника, а від нападу винищувачів їх захищає супровід, при цьому сам літак ДРЛВ й буде їх наводити на літаки противника", – йдеться у матеріалі.

Щодо А-50, то у РФ декларують його можливості бачити цілі на дальності до 400 км. Й не лише повітряні, а й навіть наземні. Окрім того, у Москві вихвалялись тим, що А-50 наводить зенітні ракети від С-400, додають у виданні.

"При цьому екіпаж А-50, який складається з 15–16 осіб, з яких 10–11 операторів радіолокаційного комплексу, скоріш за все, бачив на екранах РЛС зенітні ракети, які наближають до нього. Але А-50, який створений на базі Іл-76, фізично неспроможний здійснити ефективні зенітні маневри, тому окупантам залишалось лише очікувати свою долю", – додають у публікації.

Автори також зазначають, що у "ВКС" РФ такий літак, як А-50, більш ніж дефіцитний. Загалом лише дев'ять машин "на папері", з яких три ще радянських А-50, а ще шість – модернізовані А-50У, один з яких був пошкоджений у Білорусі.

Реальна кількість у льотному стані – невідома. Тому знищення такої машини означає більш ніж значні втрати ворога та появу проламу у його системі протиповітряної оборони та управління авіацією.

"Щодо Іл-22, то для РФ це вже не перша бойова втрата літака, який навіть у випадку пошкодження піде на довготривалий ремонт. Повітряні сили Збройних сил України вже збили такий літак у квітні 2022 року, що аж у лютому 2023 року було підтверджено з РФ. Також Іл-22 був збитий у червні 2023 року під час заколоту вагнерівців", – йдеться у матеріалі.

А-50 та Іл-22 могли збити завдяки ЗРК Patriot?

Як зазначають у Defense Express, хоча офіційно не повідомлено, чим саме збили російські А-50 та Іл-22, саме ЗРК Patriot є доволі вірогідним варіантом.

"Офіційне підтвердження знищення літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління Іл-22 від головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного супроводжувалось й даними об'єктивного контролю, які дозволяють приблизно оцінити, наскільки близько до лінії фронту необхідно було підтягти засіб ураження", – кажуть автори.

Водночас наразі не оголошується, чим саме були знищені ці літаки. Але збиття на таких відстанях ворожої авіації вже здійснювалось. Відому "Брянську різанину" у липні 2023 року здійснили саме з Patriot. Вважається, але не підтверджено, що він був використаний наприкінці грудня для знищення одночасно трьох Су-34, одного Су-30 у районі Чорного моря та ще одного Су-34 на Мелітопольському напрямі, додають у виданні.

"Тому можливо припустити, що мова і в цьому випадку йде про так званий "блукаючий Patriot", який, попри великий ризик, підтягують у прифронтову зону. Але тоді цього разу мова йде не про просто прифронтову зону, а про дуже близьке розміщення ЗРК до "нуля". Бо ракети GEM-T мають задекларовану дальність ураження висотних аеродинамічних цілей у 160 км", – зазначається у публікації.

Виключно ілюстративне накладання дальності у 160 км на публічні дані щодо повітряної ситуації
Джерело: Defense Express

Таким чином, як вказують у виданні, мінімальна дальність від переднього краю мала становити до 25 км, а якщо взяти навіть мінімальний "запас" – то всі 15 км. Й для такого габаритного комплексу, як Patiot, який не відрізняється мобільністю, – це дуже мала відстань, бо тоді ЗРК вже знаходився у межах дії артилерії противника.

"Саме тому успішна операція Повітряних сил зі знищення російських А-50 та Іл-22 – не просто унікальна, збиття літака дальнього радіолокаційного виявлення відбулось взагалі вперше в історії. І вона вимагала надвисокого рівня маскування, майстерності, звитяги та витримки українських бійців", – додають у Defense Express.

І якщо раніше у РФ вже не просто вигадували "залізничний" Patriot на бронепотязі, а вже навіть його "знищували", то тепер російським "воєнкорам" доведеться вигадувати щось значно цікавіше, бо у цьому районі взагалі немає залізничних доріг, наголошують автори.

Раніше ми повідомляли, що РФ від початку війни проти України втратила майже 90% задіяних танків. Зазначалося, що, якщо оцінки правильні, у Росії можуть закінчитися танки через два-три роки.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону