USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Українські пілоти розпочали навчання на F-16, – ВПС США

Українці засвоюватимуть навчальну програму швидше, ніж інші
F-16
F-16
Джерело: відкриті джерела

Українські пілоти 25 жовтня розпочали навчання польотам на F-16. Про це повідомляє видання Air & Space Forces з посиланням на ВПС Сполучених Штатів Америки.

За словами представника відомства, на початку цього тижня "невелика кількість" українських пілотів почала навчання у 162-му авіаційному підрозділі Національної гвардії Арізони з "основ F-16".

"Навчальна програма відповідатиме базовим знанням і навичкам кожного пілота і, як очікується, триватиме кілька місяців", – сказав представник ВПС США.

162-е крило готує пілотів на базі національної гвардії Морріс, яка розташована в міжнародному аеропорту Тусон. Це єдиний підрозділ ВПС Сполучених Штатів, якому доручено навчати іноземних пілотів на F-16, що є частиною його повсякденної місії.

Крило навчило понад два десятки країн керувати F-16.

Типовий курс підготовки F-16 триває близько шести місяців. Однак офіційні особи США зазначили, що українські пілоти навряд чи будуть слідувати стандартній моделі, оскільки курс буде відповідати потребам України захищати своє небо від російських літаків, безпілотників і ракет.

Європейські країни, за даними видання, також навчають українських пілотів керувати F-16.

Навчання пілотів F-16 зазвичай включає значну кількість часу в аудиторії та на тренажерах на додаток до тренувань у повітрі. Іноземні пілоти F-16 також мають пройти навчання англійської мови, яке українці почали минулого місяця на авіабазі Лекленд у Техасі.

Очікується, що українські пілоти не почнуть використовувати F-16 у бойових умовах раніше 2024 року.

Пентагон заявив, що Сполучені Штати також навчать "десятки" інженерів, хоча даних про те, чи почалось таке навчання, поки немає.

Нагадаємо, ми писали, що невелика група українських пілотів прибула до США ще у вересні. Вони пройшли курси англійської мови на авіабазі Лекленд у Техасі, склали свій перший іспит на знання англійської мови та прямували на базу національної гвардії Морріс в Арізоні.

Про виділення Україні F-16

Раніше Сполучені Штати Америки оголошували, що в жовтні на своїй території почнуть навчати українських пілотів керувати літаками F-16.

20 серпня під час візиту до Нідерландів президент Володимир Зеленський заявив, що ця країна передасть Україні 42 винищувачі F-16 після тренування українських пілотів та інженерів. Однак згодом прем'єр Нідерландів Марк Рютте пояснив, що наразі держава має 42 літаки F-16, частину з них залучать до навчань українських пілотів у Данії та Румунії. І зауважив, що Україна отримає інші винищувачі, тож нідерландський очільник уряду не може назвати точну кількість F-16, яку зрештою передадуть із Нідерландів.

Данія також долучиться до "коаліції F-16" і надасть Україні 19 літаків. У данському Міноборони зазначили, що згодні передати винищувачі в тісній співпраці зі США та іншими партнерами, коли будуть виконані умови для такої передачі. Першу групу цих літаків країна відправить уже у 2023 році.

Перед рішенням Данії та Нідерландів передання винищувачів F-16 Україні та плани тренувати українських пілотів схвалили в США.

Напередодні стало відомо, що й Норвегія вирішила передати Україні винищувачі F-16. Цю інформацію телеканалу TV 2 підтвердили кілька джерел.

Ексміністр оборони України Олексій Резніков повідомляв, що українські пілоти, інженери й техніки уже розпочали навчання на винищувачах F-16. Так, у Данії навчаються і пілоти, і авіатори. Планується кілька хвиль навчань.

Читайте також:
США можуть запропонувати Грузії безпекову допомогу, якщо країна відмовиться від антизахідного курсу, – ЗМІ США можуть запропонувати Грузії безпекову допомогу, якщо країна відмовиться від антизахідного курсу, – ЗМІ
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок