USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українські пенсіонери отримають щомісячну доплату до пенсії залежно від віку, – Шмигаль

Пенсії в листопаді профінансували на 100%, загалом виплатили 57,8 млрд гривень
гроші пенсія
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українські пенсіонери отримають щомісячну доплату до пенсії залежно від віку. Також будуть виплати для малозабезпечених багатодітних сімей у восьми прифронтових районах Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей, повідомив очільник уряду Денис Шмигаль.

За словами прем'єр-міністра, пенсії в листопаді профінансували на 100%, загалом виплатили 57,8 млрд гривень. Водночас будуть додаткові виплати.

"Пенсіонери, яким виповнилося 80 років і більше, отримають щомісячну доплату до пенсії у розмірі 570 грн. Пенсіонери віком 75–80 років отримають 456 грн, пенсіонери віком 70–75 років – додаткові 300 грн щомісяця", – сказав Шмигаль.

Глава уряду також зауважив про продовження спільно з ЮНІСЕФ програми підтримки для українських родин. Йдеться про виплати для малозабезпечених багатодітних сімей у восьми прифронтових районах Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей.

"Такі родини зможуть протягом трьох місяців отримувати по 3 тис. 600 грн на дорослого та 6 тис. 600 грн – на дитину", – додав прем'єр-міністр.

Які пенсії отримують українці?

У третьому кварталі 2023 року середня пенсія в Україні складала 5 тис. 350,33 гривні (або 146 доларів, – ред.). Зараз такий рівень пенсії або вищий отримують трохи більше третини всіх пенсіонерів – 3,57 мільйона осіб, а найвищі виплати – в Києві, йдеться в аналізі Опендатабот.

Серед регіонів України у восьми областях середня пенсія вища за середню по країні, з найвищою середньою пенсією в Києві – 7 тис. 219 гривень та найнижчою на Тернопільщині – 4 тис. 041 гривня.

Новини за темою: Найкращі та найгірші у світі пенсії: Оприлюднено рейтинг

Вихід на пенсію

До того ж з початку року змінились умови виходу на пенсію. Тепер українці зможуть вийти на "відпочинок" у таких випадках:

  • у віці 60 років і якщо страховий стаж не менше 30 років (торік було 29 років);
  • від 63 років і зі стажем від 20 до 30 років;
  • у 65 років, якщо страховий стаж від 15 до 20 років.

Якщо у громадянина на момент настання зазначеного віку не буде потрібного стажу, йому пропонується офіційно працювати доти, доки він його заробить.

А от українці, які виїхали за кордон та досягли там пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України. 

Читайте також:
ЄС ухвалив план України для Ukraine Facility ЄС ухвалив план України для Ukraine Facility
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України
Врятуватися від блекаутів. Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону Врятуватися від блекаутів. Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону
Уряд України оприлюднив дані про зарплати прем’єра та його заступників Уряд України оприлюднив дані про зарплати прем’єра та його заступників