USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Українські пенсіонери отримають щомісячну доплату до пенсії залежно від віку, – Шмигаль

Пенсії в листопаді профінансували на 100%, загалом виплатили 57,8 млрд гривень
гроші пенсія
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українські пенсіонери отримають щомісячну доплату до пенсії залежно від віку. Також будуть виплати для малозабезпечених багатодітних сімей у восьми прифронтових районах Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей, повідомив очільник уряду Денис Шмигаль.

За словами прем'єр-міністра, пенсії в листопаді профінансували на 100%, загалом виплатили 57,8 млрд гривень. Водночас будуть додаткові виплати.

"Пенсіонери, яким виповнилося 80 років і більше, отримають щомісячну доплату до пенсії у розмірі 570 грн. Пенсіонери віком 75–80 років отримають 456 грн, пенсіонери віком 70–75 років – додаткові 300 грн щомісяця", – сказав Шмигаль.

Глава уряду також зауважив про продовження спільно з ЮНІСЕФ програми підтримки для українських родин. Йдеться про виплати для малозабезпечених багатодітних сімей у восьми прифронтових районах Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей.

"Такі родини зможуть протягом трьох місяців отримувати по 3 тис. 600 грн на дорослого та 6 тис. 600 грн – на дитину", – додав прем'єр-міністр.

Які пенсії отримують українці?

У третьому кварталі 2023 року середня пенсія в Україні складала 5 тис. 350,33 гривні (або 146 доларів, – ред.). Зараз такий рівень пенсії або вищий отримують трохи більше третини всіх пенсіонерів – 3,57 мільйона осіб, а найвищі виплати – в Києві, йдеться в аналізі Опендатабот.

Серед регіонів України у восьми областях середня пенсія вища за середню по країні, з найвищою середньою пенсією в Києві – 7 тис. 219 гривень та найнижчою на Тернопільщині – 4 тис. 041 гривня.

Новини за темою: Найкращі та найгірші у світі пенсії: Оприлюднено рейтинг

Вихід на пенсію

До того ж з початку року змінились умови виходу на пенсію. Тепер українці зможуть вийти на "відпочинок" у таких випадках:

  • у віці 60 років і якщо страховий стаж не менше 30 років (торік було 29 років);
  • від 63 років і зі стажем від 20 до 30 років;
  • у 65 років, якщо страховий стаж від 15 до 20 років.

Якщо у громадянина на момент настання зазначеного віку не буде потрібного стажу, йому пропонується офіційно працювати доти, доки він його заробить.

А от українці, які виїхали за кордон та досягли там пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України. 

Читайте також:
Зеленський пояснив, чи буде звільняти Шмигаля з посади прем'єр-міністра Зеленський пояснив, чи буде звільняти Шмигаля з посади прем'єр-міністра
Без позитивних новин через стосунки із Заходом і навіть кулуарні ігри: Чому Шмигаль Без позитивних новин через стосунки із Заходом і навіть кулуарні ігри: Чому Шмигаль "скис" в очах Зеленського і може піти у відставку
"Втома" від Шмигаля: Чи можлива відставка прем'єр-міністра України та уряду і що кажуть нардепи та закон?
Зеленський Зеленський "втомився" від Шмигаля і збирається його звільнити