USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Податки, тарифи та збільшення пенсійного віку: Що змінюється з 1 січня

З початком року набувають чинності нові закони та запроваджуються нові правила
новий рік, зміни
Джерело: відкриті джерела

Традиційно з початком року набувають чинності нові закони, змінюються тарифи та запроваджуються нові правила. Розповідаємо про головні зміни, які чекають українців.

Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум

Новий державний бюджет з 1 січня встановлює розміри мінімальних зарплат і прожиткового мінімуму, від яких залежать платня бюджетників, розміри пільг, соціальних допомог, податків, штрафів тощо. Проте у новому році вони залишаться такими ж, як і в грудні: мінімальна зарплата – 6700 грн, мінімальна пенсія за віком – 2093 грн, прожитковий мінімум – 2589 гривень.

Зауважимо, що у 2023 році через обмеженість державного бюджету розміри мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму не зміняться. Лише у березні планується індексація пенсій. Попередньо йдеться про підвищення на 5,4%.

Податки для ФОПів

Фізособи-підприємці, які перебувають  на спрощеній системі оподаткування, повинні дотримуватися граничної межі щодо своїх доходів. Адже  у  разі її перевищення їм доведеться перейти на загальну систему оподаткування. Зазначений показник прив'язаний до розміру  мінімальної зарплати.

Отже,  у 2023 році ліміти для ФОПів будуть такими:

  • річний дохід для платників І групи – 1 118 900 гривень;
  • річний дохід для платників II групи – 5 587 800 гривень;
  • річний дохід для платників III групи – 7 818 900 гривень.

Суми єдиного податку, які мають сплачувати ФОПи І та ІІ груп, фіксовані та складають у 2023 році:

  • єдиний податок для платників І групи – 268,40 гривень;
  •  єдиний податок для платників II групи – 1340 гривень.

В той же час для III групи ФОПів діятимуть наступні ставки єдиного податку з 1 січня  2023 року:

  • 5% від суми доходів для неплатників ПДВ;
  • 3% від суми доходів для платників ПДВ;
  • 2% для неплатників ПДВ на час дії воєнного стану.

Сума ЄСВ, яку повинні сплачувати за себе ФОПи, становить 4422 грн за кожен квартал 2023 року (1474 грн у розрахунку за кожен місяць).

Податок на земельну ділянку

З 1 січня набуває чинності новий збір – мінімальне податкове зобов'язання (МПЗ) щодо земельної ділянки.

Розмір МПЗ для фізичних осіб визначатиме податкова. Рахунки надсилатимуться через повідомлення про необхідність оплати. Юридичні особи займатимуться цим питанням самостійно. У 2023 році зобов'язання виплачуватиметься за 2022 рік.

МПЗ не сплачуватимуть:

  • на територіях, де йшли або йдуть бойові дії,
  • окуповані території, засмічені вибухонебезпечними предметами,
  • території, де зведено фортифікаційні споруди,
  • власники ділянок дачних і садівничих кооперативів, набуті у власність або користування їхніми членами за результатами приватизації,
  • землі запасу,
  • ділянки фізосіб на праві власності або користування в межах населених пунктів,
  • ділянки, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 Тарифи

Ціна електроенергії для побутових споживачів з нового року і до кінця опалювального сезону – до 1 квітня, лишатиметься незмінною – 1,44 грн за кВт-год за умови споживання до 250 кВт-год на місяць. Для тих, хто споживає більше ніж 250 кВт-год на місяць, – 1,68 гривні.

Щодо газу, теплопостачання та гарячої води, то до квітня 2023 року діятиме державний мораторій на підвищення цін на ці послуги і платити треба буде стільки ж, як і до нового року.

Але ціни на електроенергію для кінцевих непобутових споживачів з 1 січня зростуть – в середньому на 15 копійок, а для промислових енергомістких споживачів – на 4 копійки за кВт-год.

Вихід на пенсію

У 2023 році на пенсію зможуть вийти громадяни за таких умов:

  • у віці 60 років і якщо страховий стаж не менше 30 років (у році, що минає, було 29 років);
  • від 63 років і зі стажем від 20 до 30 років;
  • у 65 років, якщо страховий стаж від 15 до 20 років.

Якщо у громадянина на момент настання зазначеного віку не буде потрібного стажу, йому пропонується офіційно працювати доти, доки він його заробить.

Субсидії

З 1 січня призначати, нараховувати і виплачувати субсидії та пільги буде Пенсійний фонд. Середній розмір становитиме 1800 гривень на місяць.

Порядок розрахунку відбуватиметься виходячи з доходу за перший і другий квартали, які передують тому кварталу, коли людина звертається.

Подати документи на призначення житлових субсидій та пільг до органів Пенсійного фонду України можна декількома способами в залежності від того, який є зручнішим:

  • – особисто, звернувшись до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України;
  • – поштою, на адресу органу Фонду;
  • – або online – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України чи мобільний застосунок Пенсійний фонд.

Крім того, як і раніше, можна подавати документи на призначення субсидій до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг та через портал "Дія".

Тим людям, яким субсидії були раніше призначені органами соціального захисту населення, повторно звертатися до органів Пенсійного фонду України не потрібно: призначені виплати будуть надходити до завершення опалювального періоду – того строку, на який органи соціального захисту населення призначили таку виплату.

В той же час, якщо в одержувачів виникли обставини, які впливають на розмір чи право на виплату призначеної субсидії, вони мають повідомити про це органи Пенсійного фонду України.

Заміна банкнот

З 1 січня Нацбанк почне поступово вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 і 100 гривень зразків 2003–2007 років. Їх замінять оновленими грошовими знаками від 2023 року.

В обігу залишать монети номіналами 5 і 10 гривень зразка 2018 року та банкноти номіналами 20 і 100 гривень нового покоління.

Зміни тарифів "Нової пошти" та "Укрпошти"

"Нова пошта" повідомила про підвищення тарифів на обслуговування. Посилка вагою до 2 кг подорожчає на 10 грн і становитиме 70 грн, вагою до 10 кг стане дорожчою на 20 грн і становитиме 100 грн, до 30 кг – також на 20 грн і коштуватиме 140 грн. Пересилання документів обійдеться в 55 грн замість 40–45 грн минулого року.

В той же час "Укрпошта" повідомила, що з 1 січня на 75% знизить вартість експрес-доставок до Польщі. Швидкісна доставка передбачатиме, що пакунок до 1 кг коштуватиме 6 доларів США, посилка, що важить 10 кг, – 8,85 долара США, до 20 кг – 12,5 долара.

Безкоштовна заміна лампочок

З 1 січня кожен повнолітній житель України може безкоштовно обміняти лампи розжарювання старого зразка на LED-лампи (світлодіодні). Це передбачено державною програмою, мета якої – знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру.

Кожен дорослий може замінити п'ять лампочок. Програму реалізовуватимуть через "Укрпошту". Треба прийти до поштового відділення і обміняти лампи. Або залишити заявку на порталі "Дія", а потім прийти на пошту для обміну.

В уряді кажуть, що загалом планується обміняти 50 млн старих лампочок на LED-лампи.

Читайте також:
Призовники більше не зможуть отримати паспорти за межами України Призовники більше не зможуть отримати паспорти за межами України
США вже таємно доправили ATACMS до України США вже таємно доправили ATACMS до України
Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією
Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом