USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Українські аграрії заблокують в'їзд польських вантажівок на територію України у відповідь на страйк польських фермерів

Це дзеркальна відповідь на дії польських фермерів
зерно

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Українські аграрії 10 червня заблокують польські кордони і не пропускатимуть польські вантажівки. Про це заявили у ГО "Всеукраїнська аграрна рада".

Акція розпочнеться 10 червня о 10:00 та триватиме до 00:00 14 червня.

Деталі

Українські агровиробники перекриють рух польським вантажівкам через чотири міжнародні пункти пропуску:

– "Дорогуськ – Ягодин" зі сторони України;

– "Краківець – Корчова";

– "Рава-Руська";

– "Шегині – Медика".

Чому проводиться страйк

Українські аграрії незгодні з діями польської сторони, яка продовжує фізично блокувати вантажівки з України на територію Польщі.

"Такою позицією польські фермери грають на руку Путіну, бо хочуть, щоб українське зерно просто залишилось в Україні, а ціни зросли. Саме цього хочуть у РФ", – вважають українські аграрії.

У заяви йдеться, що запровадження односторонніх заборон на імпорт та транзит створить додатковий тиск не тільки на українських аграріїв, але і призведе до поглиблення кризи зі світовою харчовою безпекою.

"Через те, що польські політики думають лише про наступні вибори, а не про майбутнє своєї країни, та неспроможні пояснити своїм виборцям, якої шкоди вони завдають блокадою сільськогосподарських продуктів з країни, що захищає наші спільні кордони від ворога, будуть сплачувати не лише українці, але і поляки, і не лише грошима, але мирним майбутнім своєї країни", – йдеться у заяві.

Нагадаємо, польські аграрії заблокували пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" у зв’язку зі страйком польських фермерів. За даними ДПСУ, акція триватиме до 01:00 13 червня.

Передісторія питання

2 травня Єврокомісія заборонила імпорт чотирьох українських продуктів до п’яти держав Євросоюзу – Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Рішення ухвалили через "серйозні логістичні труднощі".

Зазначалося, що "виняткові та тимчасові превентивні заходи" стосуються пшениці, кукурудзи, ріпаку і насіння соняшника. Україна може експортувати їх до всіх держав ЄС, окрім Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини – до цих країн дозволили лише транзит.

Пізніше стало відомо, що Європейський Союз до 15 вересня 2023 року поступово скасує заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику з України під винятковими гарантіями Регламенту про автономні торговельні заходи. 

Читайте також:
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців
Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович
Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони