USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони

Варшава вже пропонувала Києву допомогу щодо повернення військовозобов'язаних
Владислав Косіняк-Камиш
Владислав Косіняк-Камиш
Джерело: Вікіпедія

Варшава готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку. Про це заявив міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш в інтерв'ю телеканалу Polsat News, передає Reuters.

За його словами, Варшава вже пропонувала допомогти Києву посприяти поверненню чоловіків до своєї країни, щоб виконати свій громадянський обов'язок.

"Я думаю, що багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе, і чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні", – сказав він.

При цьому польський міністр не повідомив подробиць щодо того, як Польща допоможе у поверненні українських чоловіків.

"Будь-яка підтримка можлива", – додав Косіняк-Камиш про те, як би Варшава відреагувала, якби Київ попросив допомоги у поверненні додому тих, хто може втратити право на перебування в Польщі після закінчення терміну дії їхніх паспортів.

Українці в Європі

За даними Євростату, як пише Reuters, станом на січень 2024 року близько 4,3 мільйона українців проживають у країнах Європейського Союзу. З них близько 860 тисяч – це дорослі чоловіки. Польща надала статус тимчасового захисту 950 тисячам українців, що є другим за величиною показником після Німеччини.

Українські чоловіки за кордоном не зможуть отримати паспорти

Нагадаємо, що Кабінет міністрів ухвалив постанову, згідно з якою чоловіки віком від 18 до 60 років більше не зможуть отримати паспорт України за кордоном. Вийнятком є особи, яким офіційно дозволили виїжджати за кордон під час воєнного стану.

Також з 23 квітня Україна тимчасово припинила надавати всі консульські послуги чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном. У Міністерстві закордонних справ пояснили, що однією із причин є те, що термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності закону про мобілізацію.

Обіцяють, що 18 травня (коли закон набуде чинності) доступ до надання консульських послуг відновиться. Проте право на це матимуть лише чоловіки призовного віку, які оновили дані в ТЦК.

Як саме можна буде оновити дані – ще визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується причетними державними органами.

Читайте також:
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський