USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Українська розвідка розкрила деталі атаки на "вишки Бойка" та анонсувала серйозну спецоперацію в Криму

Починаючи з 2022 року під час битви за острів Зміїний Збройні сили України завдали ракетного удару по "вишках Бойка"
вишки Бойка

"Вишки Бойка"

Джерело: Головне управління розвідки МО України

ГУР МО розкрило деталі спецоперації про атаку на бурові газовидобувні платформи "вишки Бойка" у документальному фільмі "Війна за море: від Дніпра до Криму" із циклу "Воєнна розвідка України", який транслювався в ефірі національного марафону.

У стрічці розповідається, що військові отримали унікальний досвід на воді та про висадку на береги під час форсування Дніпра на Херсонщині. Після цього вони приступили до складніших бойових задач уже у Чорному морі. Ще 20 червня 2022 року під час битви за острів Зміїний Збройні сили України завдали ракетного удару по "вишках Бойка".

"Одна з них, так званий блок-кондуктор, звідки виходить сам газ, горить і досі. Розвідка потім довго спостерігала за усіма вежами повітряними дронами та ретельно збирала відомості від своєї агентури в Криму", – йдеться у фільмі.

Розвідка розповідає, що все вказувало на те, що росіяни бояться ходити на вежі морем і згодом українське командування ухвалило рішення заволодіти платформою "Україна" (після окупації перейменована на "Крим-2"), яка розташована найближче до українських берегів.

Тоді шестеро бійців спецпідрозділу "Тимур" 22 липня 2023 року подолали понад сто кілометрів двома човнами, де згодом піднялися й знайшли там міни та розтяжки. Взяття вишок було в суровій таємниці, аби без бою успішно повернути під контроль інші три вишки.

Після повернення "України" через тиждень було сплановано операцію щодо заходу на другу вежу "Таврида". Її брали під контроль бійці-спецпризначенці спецпідрозділу ГУР МО "Артан". Там знаходилися радіолокаційні станції, які РФ використовувала для спостереження. Вони вирушили туди 29 липня 2023 року, куди добралися, попри несприятливу погоду. Там вони знайшли дві радіолокаційні станції, 40 некерованих авіаційних ракет для вертольота, кілька рятувальних гідрокостюмів, зарядні станції, документацію і російську символіку.

27 серпня 2023 року поблизу платформ відбулося бойове зіткнення між українськими військовими на чотирьох катерах та російським винищувачем Су-30. Російський літак невдало намагався уразити українські катери з гарматного та ракетного озброєння, та ці спроби були припинені пострілом ПЗРК, внаслідок якого літак зазнав ушкодження. Під час бойового зіткнення один з бійців батальону "Артан" з позивним "Конан" випав з човна. Тоді він перебував у 130 км від берега та 14 годин перебував на плаву, поки його не евакуювали українські бійці. 11 вересня 2023 року "вишки Бойка", а також "Таврида" та СПБУ "Сиваш" повернені під контроль України.

Новини за темою: Ми обдурили весь російський флот: Спецпризначенець ГУР про звільнення "вишок Бойка"

"Вишки Бойка"

"Вишки Бойка" – бурові газовидобувні платформи "Петро Годованець" (побудована у 2010 році) та "Україна" (побудована у 2012-му) біля берегів Криму в Чорному морі, які у 2024 році захопила Росія. Закупівля плавучих вишок для видобутку газу спричинила суспільний резонанс через можливе порушення законів України та привласнення держгрошей колишнім міністром енергетики України, проросійським політиком Юрієм Бойком. Було відкрито кримінальне провадження. Вишки повернули під контроль України у вересні 2023 року. Є ще дві вишки: "Таврида" та "Сиваш".

Бурові платформи, що розташовані в Чорному морі, володіють важливим стратегічним, економічним та безпековим значенням як для України, так і для російських окупантів. Вони надають можливість здійснювати контроль за морською та частково повітряною обстановкою на півдні регіону.

Буданов прокоментував дії в Чорному морі

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов повідомив про підготовку серйозної операції в Криму на тлі здійснених підрозділами воєнної розвідки бойових місій.

Коментуючи значення здійснених підрозділами воєнної розвідки бойових місій, зокрема у Чорному морі та на території тимчасово окупованого Криму, Буданов зауважив, що "це все – підготовчі заходи до серйозної операції в Криму".

"Це перевірка правильності наших тверджень про шляхи підходу і відходу звідти. Крім того, це гарний посил для населення, яке живе в окупації вже 10 років. Багато хто з них вірить у те, що їх забули", – сказав Кирило Буданов.

Нагадаємо, у ніч проти 5 березня українські військові уразили в тимчасово окупованому Криму патрульний корабель "Сергій Котов" Чорноморського флоту РФ.

Також у Чорному морі вранці 14 лютого ГУР та ЗСУ знищили російський великий десантний корабель "Цезар Куніков".

А в ніч на 26 грудня минулого року у Феодосії, тимчасово окупований Крим, унаслідок ракетного удару ЗСУ було знищено великий десантний російський корабель "Новочеркаськ".

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат