USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Україні вдалося зберегти національний архівний фонд, проте деякі втрати все ж непоправні, – експерт

У перші дні війни повністю згоріли архіви КДБ Чернігівської області, там були документи щодо репресій українців
Архів
Джерело: відкриті джерела

Загальні втрати національного архівного фонду України на цей час оцінюються до 1,5 відсотка. Про це в ефірі UWN заявив голова Держархіву України Анатолій Хромов.

При цьому зазначив, що загалом українські архіви зберігають понад 86 мільйонів одиниць.

Де є найбільші проблеми

Хромов розповів, що найбільшим проблемним випадком була тимчасова окупація Херсона. Під час якої окупанти розграбували державний архів Херсонської області.

"Зараз іде перевіряння наявності справ, які залишилися, але втрати значні і для цього регіону до 45 відсотків колекцій вивезено Росією зараз на територію тимчасово окупованого Криму. Ці втрати не можна назвати непоправними, тому що очевидно, що з перемогою України ми сподіваємось на реставрацію культурних спадщин", – додав він.

Непоправні втрати

Серед непоправних втрат експерт назвав знищення архівних документів у Чернігівській області.

"Щодо непоправних втрат, то у перші дні війни було знищено у вогні архівні підрозділи Служби безпеки України в Чернігові, де згоріло більше ніж 10 тисяч справ файлів КДБ, що стосуються репресій Радянського Союзу проти українського народу на території Чернігівської області. Є ушкодження і певні втрати на території Херсонської області, Харківської, але це невеликі архіви на рівні району, тобто в цілому зважаючи на розмах війни, найбільшої в Європі після Другої світової, де половина всіх архівів постраждали в ті часи, зараз ситуація, можу сказати, досить сприятлива і контрольована. Але очевидно, що архіви залишаються під ризиком протягом всього воєнного стану", – резюмував Анатолій Хромов.

Раніше в ефірі UWN генеральний директор Національного музею історії України Юрій Савчук розповів, що у перші дні російського вторгнення в Україну експонати музею у Другій світовій війні використовували у захисті Києва.

Читайте також:
Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови