USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна закуповувала та возила дизельне паливо на окуповану російськими військами Запорізьку АЕС, – Галущенко

Загалом на ЗАЕС доставили близько 500 тонн дизеля
Герман Галущенко
Герман Галущенко
Джерело: відкриті джерела

Україна закуповувала та возила дизельне паливо на Запорізьку АЕС, коли вона вже була під окупацією російських військових. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю "Суспільному".

Зазначається, що загалом на ЗАЕС доставили близько 500 тонн дизеля.

"Україна, "Енергоатом" закуповували та через російські блокпости возили. Ми просили домовитись про коридор, аби постачати туди, щоб коли сім разів був блекаут, у нас не сталася аварія", – цитують Галущенка у виданні.  

Автори додають, що міністр енергетики назвав таку ситуацію "парадоксом".

"По факту росіяни там контролюють, ну і хай везуть дизель, але вони цього не робили, а ми робили. Адже ми розуміли, якщо із цих семи блекаутів і один би стався і не вистачило б дизеля – це ядерна аварія", – додав Галущенко.

Для довідки

ЗАЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. З 4 березня 2022 року вона захоплена росіянами. Відтоді там постійно перебувають особовий склад і військова техніка РФ.

Попередньо ми повідомляли, що МАГАТЕ знайшло протипіхотні міни на околицях ЗАЕС.

Уточнювалося, що фахівці побачили кілька мін, розташованих у буферній зоні між бар’єрами внутрішнього і зовнішнього периметрів майданчика ЗАЕС. Водночас команда не помітила такого озброєння у внутрішньому периметрі майданчика під час обходу станції.

Згодом представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов повідомив, що ризик теракту на Запорізькій атомній станції залишається, доки там перебувають російські військові.

"На жаль, ці важливі об’єкти – "Кримський титан" та Запорізька станція – перебувають під окупацією. Провели роботи з мінування об’єктів на території ЗАЕС та заводу "Титан". Ситуація поки що не змінилася і розмінування там не відбувалося, триває політика шантажу", – пояснив Юсов.

Раніше ми також повідомляли, що "Росатом" перетворив окуповану ЗАЕС на катівню.

Зазначалося, що від початку окупації Енергодара та Запорізької АЕС російські загарбники ведуть системну кампанію викрадень, катувань та вбивств співробітників станції. "Росатом", який зайняв ЗАЕС у березні 2022 року, та його агенти були повністю поінформовані та залучені до переслідування працівників об’єкта.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму