USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

"Росатом" перетворив окуповану ЗАЕС на катівню, - дослідження

Згідно з матеріалом, відомо щонайменше про одного вбитого співробітника ЗАЕС
ЗАЕС_1

ЗАЕС. Архівне фото

Джерело: Уніан

Від початку окупації Енергодара та Запорізької АЕС російські загарбники ведуть системну кампанію викрадень, катувань та вбивств співробітників станції. "Росатом", який зайняв ЗАЕС у березні 2022 року, та його агенти були повністю поінформовані та залучені до переслідування працівників об’єкта. Про це йдеться в дослідженні "Ядерна в’язниця: як "Росатом" перетворив найбільшу в Європі атомну електростанцію на катівню і як світ може це зупинити" від української організації Truth Hounds, яка обʼєднує документаторів та розслідувачів міжнародних злочинів.

"Російські окупанти організували цілу мережу місць незаконного утримання на ЗАЕС та в місті Енергодар. За даними української влади, близько тисячі людей було затримано та піддано тортурам у катівнях на станції від березня 2022 року", – йдеться у матеріалі.

Відомо про щонайменше один підтверджений випадок, коли співробітника станції росіяни закатували до смерті. Йдеться про Андрія Гончарука, який працював водолазом.

"Свідки розповіли Truth Hounds про катування та інші злочини: жорстокі побиття, тортури електричним струмом за допомогою військово-польового телефону ТА-57 "Тапік", удушення різними предметами та багато інших випадків жорстокого насильства та нелюдського поводження. Десятки людей утримували в нелюдських умовах у переповнених маленьких камерах, призначених для двох-чотирьох ув’язнених. Ув’язненим дозволяли їсти їжу, яку їм приносили родичі, але тих, хто не мав родичів, змушували випрошувати їжу та воду в інших затриманих", – йдеться в матеріалі. 

Окупанти також піддавали жертв психологічному тиску: імітували страти, примушували копати собі могили, погрожували жертвам та їхнім родинам зґвалтуванням. 

""Росатом" та його керівництво не могли не знати про злочинні дії російських силовиків: останні постійно перебували на станції та використовували її приміщення для викрадення співробітників. Це все відбувалося в робочий час і в таких масштабах, що не могло не впливати на роботу підрозділів. До того ж керівництво корпорації підтримувало постійний контакт і координувалося з російськими силовиками на АЕС", – розповідають автори.

Агенти "Росатому" на станції самі бували присутні на катуваннях чи допитах співробітників станції. Свідки, опитані Truth Hounds, повідомляють, що співробітники "Росатому" зазвичай не брали безпосередньої участі в актах тортур, але без їхнього відома це "було б неможливим", уточнюють у дослідженні. 

Крім цього, від перших днів переходу станції під контроль "Росатому" його співробітники разом з офіцерами ФСБ РФ почали масово проводити "бесіди зі співробітниками ЗАЕС". Це була скоординована спроба залякати працівників атомного об’єкта та примусити їх підписувати нові трудові контракти з "Росатомом".

Також відомо про випадки, коли працівників ЗАЕС катували з метою схилити їх до  співпраці з "Росатомом".

"Один із постраждалих розповів Truth Hounds, що представники російських окупаційних сил вивезли його в ліс, жорстоко побили, тримали голову у поліетиленовому пакеті із солярним пальним, погрожували застрелити та наказували копати собі могилу. Пізніше потерпілого утримували в ізоляторі, а потім відпустили. Силовики згодом продовжили переслідування, висунувши чоловіку ультиматум про продовження тиску у разі відмови співпрацювати з "Росатомом"", – розповідають автори.

У Truth Hounds нагадують, що операції та контракти "Росатому" залишаються недоторканими у 54 країнах. 

"Продовження ведення бізнесу з ядерним гігантом, який відіграє ключову роль у незаконному привласненні найбільшої атомної електростанції в Європі та є спільником у скоєнні міжнародних злочинів, є неприпустимим", – вважають дослідники.

Новини за темою: Росіяни в Херсонському ізоляторі тримали й катували щонайменше тридцять жінок, - правозахисники

Раніше ми писали, що у МАГАТЕ повідомили про "понад 20 вибухів на ЗАЕС" за тиждень.

За словами глави МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, через трохи більше ніж рік після того, як агентство встановило "постійну присутність" на найбільшій в Європі атомній електростанції, щоб допомогти запобігти аварії під час війни в Україні, "загальна ситуація на об’єкті залишається вкрай нестабільною".

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму