USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна ввела в експлуатацію перше у світі сухе сховище відпрацьованого ядерного палива

Один рік роботи ЦСВЯП вже повністю покрив витрати на його зведення
Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива
Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива
Джерело: Міністерство енергетики

Попри загрози воєнного часу, Україна ввела в експлуатацію перше у світі сухе Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Про це йдеться у повідомленні Міністерства енергетики України.

У відомстві зазначили, що ЦСВЯП оснащене кількома запатентованими конструкціями американської компанії Holtec International, які "роблять об'єкт надзвичайно стійким до природних і техногенних загроз".

"Протягом 2023 року на майданчику сховища було розміщено 13 контейнерів з ВЯП із трьох вітчизняних АЕС. Це дозволило зекономити понад 150 млн доларів на транспортуванні і зберіганні відпрацьованого ядерного палива", – йдеться у дописі.

Також у відомстві зазначають, що один рік роботи ЦСВЯП вже повністю покрив витрати на його зведення.

"Ми дякуємо нашим партнерам з Holtec International за співпрацю, спрямовану на зміцнення енергетичної безпеки та незалежності України. Після повномасштабного російського вторгнення Україна відмовилася від будь-якої співпраці з агресором у сфері атомних технологій. І запуск роботи сховища – важливий інструмент досягнення поставлених цілей", – сказав міністр енергетики України Герман Галущенко. 

Для чого потрібне ЦСВЯП?

Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива є автономною ядерною установкою, що призначена для тривалого зберігання відпрацьованого ядерного палива з діючих енергоблоків Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської АЕС.

Для зберігання ВЯП використовується технологія поверхневого сухого зберігання із застосуванням двобар'єрної системи ізоляції відпрацьованого ядерного палива від навколишнього середовища завдяки спеціальним інженерним системам контейнерного типу.

Американська корпорація Holtec International є провідним постачальником і власником технології мокрих та сухих систем зберігання ВЯП у Сполучених Штатах. Раніше компанія запропонувала впровадити в Україні власну технологію сухого зберігання ядерних відходів, апробовану в США, Швейцарії й Іспанії.

В Україні планують звести завод з виробництва контейнерів для відпрацьованого ядерного палива

В Міненерго нагадали, що НАЕК "Енергоатом" та Holtec International планують побудувати в Україні завод з виробництва контейнерів для відпрацьованого ядерного палива, які наразі виготовляються у Сполучених Штатах. Відповідних домовленостей було досягнуто під час візиту міністра енергетики України Германа Галущенка до Вашингтона в листопаді 2023 року.

Також співпраця з американською компанією ведеться у напрямку розгортання та будівництва в Україні малих модульних реакторів Holtec.

Новини за темою: Щоб зменшити залежність від Росії: Британія запустить високотехнологічну програму ядерного палива

Раніше ми повідомляли, що Франція хоче побудувати 14 нових ядерних реакторів. Зазначалося, що У 2022 році президент Емманюель Макрон поставив ядерну енергетику в центр прагнення своєї країни до вуглецевої нейтральності до 2050 року.

Читайте також:
В українських шахт немає збуту вугілля, уряд надає перевагу закупці сировини за кордоном, – депутат Камельчук В українських шахт немає збуту вугілля, уряд надає перевагу закупці сировини за кордоном, – депутат Камельчук
У У "Центренерго" відбувається не корупція, а мародерство – ексчлен Наглядової ради підприємства
Атака на енергосистему: Підвищення тарифів та припинення експорту поки не буде, – Міненерго Атака на енергосистему: Підвищення тарифів та припинення експорту поки не буде, – Міненерго
Підпорядковані міністру Галущенку державні шахти провалили план з видобутку вугілля, – Волинець Підпорядковані міністру Галущенку державні шахти провалили план з видобутку вугілля, – Волинець