USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Відключень світла стане менше: Україна тестує новий порядок розподілу лімітів

За розрахунками Міненерго, у такий спосіб кількість черг має бути меншою, а світло в будинках громадян буде більшу кількість годин
світло
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

З суботи, 8 червня, в Україні в тестовому режимі запрацює новий порядок застосування графіків погодинних відключень. Про це повідомив перший заступник глави Міненерго Юрій Власенко під час виступу у Верховній Раді.

"З суботи в тестовому режимі буде запроваджено новий порядок застосування графіків погодинних відключень, згідно з яким будуть доведені ліміти, наскільки потрібно "розвантажитися" в певній області. У зв'язку з чим оператор системи розподілу (обленерго) має забезпечити черги відключень у такий спосіб, щоб використовувати виключно цей ліміт", – сказав він.

За розрахунками Міненерго, у такий спосіб кількість черг має бути меншою, а світло в будинках громадян буде більшу кількість годин.

Крім того, за його словами, Кабмін, Міністерство енергетики та Офіс президента здійснюють постійний контроль за застосуванням графіків погодинних відключень та обмеження потужності.

Кому не будуть відключати світло?

24 травня Кабінет міністрів затвердив постанову, яка зобов’язує обленерго забезпечити рівномірну та справедливу черговість відключень електроенергії. 

Згідно з документом, пріоритетне енергозабезпечення матимуть об’єкти критичної інфраструктури, лікарні, військові підприємства та підприємства, які виконують мобілізаційні завдання.

Крім того, затверджено перелік критично важливих об'єктів, яким має бути забезпечено пріоритетне електропостачання згідно зі встановленим мінімальним навантаженням. А "Укренерго" зобов'язали забезпечити справедливу та рівномірну черговість розподілу граничної потужності між іншими споживачами, які не належать до цих переліків.

Для цього "Укренерго" має розраховувати граничну потужність, окрім цих об'єктів, після чого доводити її величину кожному ОСР. Ті своєю чергою у межах цієї граничної потужності формуватимуть графіки погодинного відключення електроенергії та графіки обмеження й аварійного відключення споживачів.

Чому вимикають світло?

Головна причина вимкнення електроенергії – наслідки ракетних ударів ворога по українських електростанціях.

З 22 березня по 8 травня росіяни п’ять разів цілеспрямовано атакували всі великі теплові та гідроелектростанції. Через значні пошкодження вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до початку атак.

Читайте також:
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno
УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій