USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Щоб зменшити залежність від Росії: Британія запустить високотехнологічну програму ядерного палива

Програма передбачає виробництво збагаченого урану, необхідного для реакторів наступного покоління
Британія
Джерело: відкриті джерела

Велика Британія стане першою країною в Європі, яка запустить високотехнологічну програму ядерного палива HALEU. Про це повідомляється на офіційному сайті британського уряду.

Зазначається, що уряд інвестує 300 мільйонів фунтів стерлінгів у проєкт. Завдяки цим інвестиціям Британія отримає 24 ГВт чистої та надійної ядерної енергії до 2050 року. Це чверть потреб Великої Британії в електроенергії.

"Державне фінансування підтримає внутрішнє виробництво низькозбагаченого урану високого аналізу (HALEU) – спеціального палива, необхідного для живлення нового покоління ядерних реакторів. Більшість передових реакторів вимагають цього палива, яке наразі комерційно виробляється лише в Росії", – йдеться у дописі.

Запуск програми HALEU дозволить Великій Британії постачати світу спеціальне ядерне паливо і ще більше ізолювати Росію, зазначили на сайті британського уряду.

Також там додали, що ще 10 мільйонів фунтів стерлінгів будуть надані для розвитку навичок і об’єктів для виробництва інших передових видів ядерного палива у країні. Це допоможе забезпечити довгострокове постачання внутрішнього ядерного палива та підтримувати міжнародних союзників.

"Ми протистояли Путіну на нафтогазових і фінансових ринках, ми не дозволимо йому тримати нас в заручниках через ядерне паливо і тепер ми будемо першою країною в Європі за межами Росії, яка вироблятиме передове ядерне паливо. Це буде критично важливо для енергетичної безпеки вдома та за кордоном і спиратиметься на історичні конкурентні переваги Британії", – зазначила держсекретарка з енергетичної безпеки Клер Коутінью.

У британському уряді уточнили, що сучасні модульні реактори відіграватимуть важливу роль у ядерному відродженні Сполученого Королівства, оскільки вони невеликі і їх можна виготовляти на заводах. Ці реактори можуть змінити спосіб будівництва електростанцій, зробивши будівництво швидшим і дешевшим.

Новини за темою: Хакери, пов'язані з Росією та Китаєм, зламали найнебезпечніший ядерний об'єкт Британії

Раніше ми повідомляли, що Саудівська Аравія будує випробувальний ядерний реактор. Зазначалося, що країна шукає допомоги від США, щоб розвинути власну ядерну програму.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ