USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Франція хоче побудувати 14 нових ядерних реакторів

У 2022 році президент Емманюель Макрон поставив ядерну енергетику в центр прагнення своєї країни до вуглецевої нейтральності до 2050 року
Ядерний реактор
Франція хоче побудувати більше 14 ядерних реакторів
Джерело: відкриті джерела

Міністерка з питань енергетичного переходу Франції Агнес Панньє-Рунахер заявила, що країна потребує більше ніж шість нових атомних реакторів, які наразі заплановані, і, можливо, має побудувати понад 14 нових реакторів. Про це повідомляє Reuters.

Панньє-Рунахер сказала, що життєво важливо будувати більше ядерних реакторів і збільшувати частку відновлюваних джерел енергії у Франції, щоб зменшити залежність країни від викопних видів палива до 40% з 60% до 2035 року.

"Нам потрібна ядерна енергія за межами перших шести EPR (європейських реакторів під тиском), оскільки існуючий (ядерний) парк не буде вічним", – зазначила Панньє-Рунакер. При цьому додала, що після 2026 року додаткові потреби будуть еквівалентні 13 гігаватам, що відповідає восьми EPR.

У 2022 році президент Емманюель Макрон поставив ядерну енергетику в центр прагнення своєї країни до вуглецевої нейтральності до 2050 року, оголосивши про будівництво шести нових європейських реакторів під тиском і дослідження щодо ще восьми реакторів.

Новини за темою: У Північній Кореї стався масштабний викид води з ядерного реактора

Нові станції будуть побудовані та експлуатуватимуться контрольованим державою постачальником енергії EDF за допомогою десятків мільярдів євро державного фінансування. Нова енергетична стратегія має бути кодифікована в законі, і її обговорення в парламенті заплановане на кінець січня.

Паньє-Рунахер уточнила, що вихід за рамки 14 EPR буде "гарною темою для обговорення з законодавцями", повторюючи при цьому, що потужності відновлюваної енергетики також потребують масового нарощування.

Рішення Макрона продовжити термін експлуатації існуючих атомних електростанцій до більш ніж 50 років з 40 років для деяких реакторів ознаменувало розворот від попередньої обіцянки закрити більше десятка з 56 реакторів EDF до 2035 року.

Нагадаємо, Франція випробувала міжконтинентальну балістичну ракету М51.3. Випробування пройшли успішно. Міністр оборони Себастьєн Лекорню заявив, що ця подія підтверджує надійність французьких сил ядерного стримування і свідчить про досконалість пускової установки.

Раніше ми повідомляли, що Франція, Угорщина і Болгарія блокують запровадження санкцій ЄС проти сектора атомної енергетики Росії, зокрема державного концерну "Росатом".

Читайте також:
Завдали майже 12 млн грн збитків державному енерговиробнику: Підозри отримали троє експосадовців Завдали майже 12 млн грн збитків державному енерговиробнику: Підозри отримали троє експосадовців
У Франції перед відкриттям Олімпіади відбулися диверсії на залізниці: Потяги скасовують У Франції перед відкриттям Олімпіади відбулися диверсії на залізниці: Потяги скасовують
Збрехав або не знає реальний стан справ: Нардеп викрив міністра Галущенка в розповсюдженні неправдивої інформації Збрехав або не знає реальний стан справ: Нардеп викрив міністра Галущенка в розповсюдженні неправдивої інформації
Наступні зимові Олімпійські ігри відбудуться в Альпах Наступні зимові Олімпійські ігри відбудуться в Альпах