USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Франція хоче побудувати 14 нових ядерних реакторів

У 2022 році президент Емманюель Макрон поставив ядерну енергетику в центр прагнення своєї країни до вуглецевої нейтральності до 2050 року
Ядерний реактор
Франція хоче побудувати більше 14 ядерних реакторів
Джерело: відкриті джерела

Міністерка з питань енергетичного переходу Франції Агнес Панньє-Рунахер заявила, що країна потребує більше ніж шість нових атомних реакторів, які наразі заплановані, і, можливо, має побудувати понад 14 нових реакторів. Про це повідомляє Reuters.

Панньє-Рунахер сказала, що життєво важливо будувати більше ядерних реакторів і збільшувати частку відновлюваних джерел енергії у Франції, щоб зменшити залежність країни від викопних видів палива до 40% з 60% до 2035 року.

"Нам потрібна ядерна енергія за межами перших шести EPR (європейських реакторів під тиском), оскільки існуючий (ядерний) парк не буде вічним", – зазначила Панньє-Рунакер. При цьому додала, що після 2026 року додаткові потреби будуть еквівалентні 13 гігаватам, що відповідає восьми EPR.

У 2022 році президент Емманюель Макрон поставив ядерну енергетику в центр прагнення своєї країни до вуглецевої нейтральності до 2050 року, оголосивши про будівництво шести нових європейських реакторів під тиском і дослідження щодо ще восьми реакторів.

Новини за темою: У Північній Кореї стався масштабний викид води з ядерного реактора

Нові станції будуть побудовані та експлуатуватимуться контрольованим державою постачальником енергії EDF за допомогою десятків мільярдів євро державного фінансування. Нова енергетична стратегія має бути кодифікована в законі, і її обговорення в парламенті заплановане на кінець січня.

Паньє-Рунахер уточнила, що вихід за рамки 14 EPR буде "гарною темою для обговорення з законодавцями", повторюючи при цьому, що потужності відновлюваної енергетики також потребують масового нарощування.

Рішення Макрона продовжити термін експлуатації існуючих атомних електростанцій до більш ніж 50 років з 40 років для деяких реакторів ознаменувало розворот від попередньої обіцянки закрити більше десятка з 56 реакторів EDF до 2035 року.

Нагадаємо, Франція випробувала міжконтинентальну балістичну ракету М51.3. Випробування пройшли успішно. Міністр оборони Себастьєн Лекорню заявив, що ця подія підтверджує надійність французьких сил ядерного стримування і свідчить про досконалість пускової установки.

Раніше ми повідомляли, що Франція, Угорщина і Болгарія блокують запровадження санкцій ЄС проти сектора атомної енергетики Росії, зокрема державного концерну "Росатом".

Читайте також:
Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям "розумних мереж", - Міненерго
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС