USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Україна підпише безпекову угоду зі США перед самітом миру у Швейцарії, – ЗМІ

Угоду готують уже кілька тижнів, попри дуже напружені відносини між Вашингтоном і Києвом
Байден та Зеленський

Джо Байден і Володимир Зеленський

Джерело: Уніан

Президент Володимир Зеленський і лідер Сполучених Штатів Америки Джо Байден напередодні Саміту миру, який пройде 15–16 червня у Швейцарії, підпишуть угоду про безпеку. Підписання відбудеться в Італії. Про це пише Financial Times із посиланням на джерела.

"За кілька днів до мирного саміту Зеленський і Байден, як очікується, підпишуть двосторонню угоду з безпеки в кулуарах зустрічі G7 в Італії наступного місяця", – повідомляє видання, посилаючись на неназваних чиновників США.

Саміт лідерів держав "Групи семи" заплановано в Італії 13–15 червня. Джерела видання не уточнюють, у який день відбудеться підписання угоди.

Співрозмовники зазначили, що угоду формулювали протягом останніх тижнів, позначених дедалі більшою напругою у відносинах між Києвом і Вашингтоном.

Один із призначених Зеленським високопосадовців, який говорив про відносини між Сполученими Штатами та Україною, сказав виданню: "Ми далі одне від одного, ніж будь-коли раніше з початку війни. Це дуже, дуже напружено".

Новини за темою: Україна та Бельгія підписали угоду про гарантії безпеки

Розчарування Володимира Зеленського Джо Байденом проявилося цього тижня в заяві, коли український президент дорікнув американському колезі за намір узяти участь у зборі коштів від Демократичної партії в Каліфорнії, а не в Саміті миру у Швейцарії. Зеленський сказав, що це "не дуже сильне рішення".

Кілька українських чиновників заявили, що розчарування Києва відсутністю підтримки США на найвищому рівні ініціативи з проведення мирного саміту є лише однією з багатьох точок тертя з Вашингтоном та іншими західними партнерами.

Понад десяток нинішніх і колишніх українських чиновників і дипломатів країн G7 у Києві, які спілкувалися з виданням, вказують на цілу низку спірних питань. Зокрема, шестимісячна затримка Конгресу зі схваленням американської військової допомоги, очікувана відсутність істотного прогресу на шляху до членства України в НАТО на саміті альянсу у Вашингтоні в липні, заборона адміністрації Байдена на використання Києвом американської зброї на території Росії, а також удари України по нафтобазах РФ.

Новини за темою: Україна та Іспанія підписали двосторонню угоду про безпеку

Крім того, у сторін є розбіжності й з інших питань: звільнення головнокомандувача Валерія Залужного в лютому і міністра інфраструктури Олександра Кубракова цього місяця, а також розбіжності в стратегіях щодо того, як Україна може досягти перемоги та який вигляд ця перемога може мати.

Кілька членів уряду Зеленського заявили, що їх починають турбувати методи, які використовує український президент для спілкування зі США. Один сказав, що Зеленський був "дуже роздратований" Байденом, додавши, що вони стурбовані "відкритим провокуванням" Білого дому.

"Не кусай руку, яка тебе годує", – сказав неназваний український чиновник.

Попри напружені відносини, нещодавно американські ЗМІ писали, що Байден може переглянути деякі "червоні лінії", що стосуються війни в Україні. Одне з рішень може стосуватися дозволу використовувати американську зброю на території РФ.

Проте раніше Bloomberg зазначав, що Байден, скоріше за все, пропустить Саміт миру у Швейцарії у червні через збір коштів на передвиборчу кампанію в Каліфорнії, який він має відвідати разом з Джорджем Клуні, Джулією Робертс та іншими зірками.

Гарантії безпеки для України

Як відомо, останньою країною, з якою Україна підписала угоду про безпеку, стала Португалія. Загалом, Київ уже має подібні угоди з 12 країнами.

У цих документах, які зазвичай підписують на 10 років, прописано різні пункти, що стосуються гарантій постачання зброї та іншої допомоги Україні.

Крім того, в угодах є пункти, в яких країни гарантують свою підтримку на шляху України до членства в НАТО.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
Інтерв'ю не буде. Пресслужба Зеленського заперечила зустріч президента з американським журналістом Такером Карлсоном Інтерв'ю не буде. Пресслужба Зеленського заперечила зустріч президента з американським журналістом Такером Карлсоном
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"