USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Швеція відправляє Україні військові кораблі

Новий пакет підтримки спеціально розроблений відповідно до потреб України
Швеція

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Влада Швеції представила 15-й пакет військової допомоги Україні, вартість якого стала найбільшою – 7,1 млрд шведських крон (понад 680 млн доларів, – ред.). До нього входять бойові катери 90, артилерійські снаряди та зенітні установки, пише folkbladet.nu.

"Якщо Росія виграє цю жахливу війну, Швеція матиме значно більші проблеми з безпекою, ніж сьогодні", – заявив міністр оборони Пол Йонсон.

Найбільшою частиною 15-го пакета підтримки є артилерійські боєприпаси на суму два мільярди крон. Те, чого Україні дуже бракує.

Боєприпаси виготовлятимуть із комплектуючих із Данії та Фінляндії.

Крім того, Україна отримує більше Robot 70 – протиповітряної системи, яка вже використовується в Україні, а також більше гранатометів і протитанкових роботів.

Крім того, є техніка, яку Швеція раніше не надсилала в Україну, – десять бойових катерів 90 та 20 групових катерів. Швеція є частиною міжнародної коаліції для посилення спроможності України відкинути російський флот у Чорному морі.

Шведські катери призначені для оборони узбережжя, але можуть використовуватися і на українських річках. Плавзасоби є частиною замовлення Швеції на заміну 50 бойових машин 90, які вже були поставлені в Україну. Очікується, що їх доставлять у 2026 році.

"Для того, щоб Україна виграла війну, з росіянами також потрібно воювати на пляжах, річках та в інших морських середовищах", – додав ліберал Джоар Форсселл.

У комплект також входить "підводна зброя". Всього не розголошують, однак припускають, що це можуть бути, наприклад, торпеди чи міни. А ще є кошти на закупівлю іншої військової техніки та навчання.

Допомога Швеції Україні

Зараз Швеція надала військову підтримку в еквіваленті 30 мільярдів шведських крон і входить до десятки найбільших країн-донорів. Уряд пообіцяв підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, але знайти військову техніку в запасах Збройних сил стає все важче.

Коли Швеція стала повноправним членом НАТО, уряд відкрито надав Україні "Гріпенплан".

Очікується, що майбутні пакети підтримки дедалі більше стосуватимуться закупівлі нового військового обладнання для України та заходів із навчання.

"Це крок у цьому напрямку. Це цілком природно. Наша власна військова організація може заощадити необмежено. Тоді ми використаємо потужну оборонну промисловість, яка є у нас у Швеції, щоб підтримати Україну", – зауважили в уряді.

Новини за темою: Швеція виділить понад 7 млн доларів на відбудову шкіл України, - уряд

Також у липні минулого року уряд Швеції ухвалив стратегію співпраці з Україною у сфері відновлення та реформ на 2023–2027 роки, яка передбачає приблизно 522 мільйони євро інвестицій та є найбільшою у шведській історії стратегією двосторонньої допомоги з розвитку. 

Стратегія охоплює п’ять сфер підтримки:

  • відновлення – з акцентом на критичній інфраструктурі, основних соціальних послугах та реабілітації;
  • зелений перехід і сталий розвиток;
  • інклюзивний економічний розвиток, підприємництво та торгівля;
  • безпека та стабілізація;
  • права людини, демократія, верховенство права та гендерна рівність.
Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат