USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Україна та Бельгія підписали угоду про гарантії безпеки

Серед іншого Київ і Брюссель поглиблять свою співпрацю в галузі розвідки, кібербезпеки та протидії дезінформації
Зеленський і де Кроо
Володимир Зеленський і Александр де Кроо
Джерело: відкриті джерела

Україна з Бельгією підписала угоду про гарантії безпеки. Документ містить щонайменше 977 мільйонів євро як військову допомогу Брюсселя Києву цього року й зобов'язання країни надати підтримку протягом десятирічного терміну дії угоди, повідомив президент Володимир Зеленський.

"Уперше в такій угоді вказується точна кількість винищувачів F-16 – 30, які мають доставити до України до 2028 року. Причому перші з них прибудуть вже цього року", – зазначив глава держави.

Разом з тим угода передбачає оборонне промислове співробітництво, підтримку української формули миру, посилення санкцій проти РФ, компенсацію збитків, правосуддя для агресора, використання заморожених російських активів і відновлення економіки.

Крім того, угода гарантує Бельгії своєчасну безпекову допомогу, сучасну бронетехніку, техніку для задоволення потреб ВПС і ППО України, військово-морську безпеку, розмінування, участь у коаліції артилерійських боєприпасів і військову підготовку.

А ще Київ і Брюссель поглиблять свою співпрацю в галузі розвідки, кібербезпеки та протидії дезінформації. Бельгія також висловлює підтримку майбутньому членству України в ЄС і НАТО.

"Дякую прем'єр-міністру де Кроо, його уряду й усім бельгійцям за їхню непохитну й довготривалу підтримку України", – наголосив Зеленський.

Новини за темою: Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років

Угоди про безпекові гарантії

Варто сказати, що напередодні президент Володимир Зеленський у межах робочого візиту до Іспанії підписав двосторонню угоду про безпеку з іспанським прем'єром Педро Санчесом.

Водночас Україна підписала документи про співпрацю у сфері безпеки з різними країнами, а також з Європейським Союзом, який запевнив Київ у наданні додаткової зброї, військової підготовки та іншої допомоги на роки.

До того ж проєкт з Євросоюзом містить безпекові зобов'язання перед Україною, які офіційні особи сподіваються виконати в червні або липні.

Між іншим, чимало членів ЄС погодилися надати Україні гарантії безпеки. Сім країн Євросоюзу відмовляються укладати двосторонні угоди з Києвом – серед них Словаччина, Угорщина, Хорватія, Болгарія, Кіпр і нейтральні держави Ірландія, Австрія та Мальта. Швейцарія і Туреччина, що не входять до ЄС, також не хочуть погоджувати угоду про безпеку з Україною.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі