USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Україна та Іспанія підписали двосторонню угоду про безпеку

Мадрид зокрема зобов'язується передати Києву новий пакет військової допомоги та фінансувати до 2027 року
Президент України Володимир Зеленський з іспанським прем'єром Педро Санчесом
Президент України Володимир Зеленський з іспанським прем'єром Педро Санчесом
Джерело: Офіс Президента України / Youtube-канал

Президент України Володимир Зеленський у межах робочого візиту до Іспанії підписав двосторонню угоду про безпеку з іспанським прем'єром Педро Санчесом. Про це повідомили сторони під час спільної пресконференції.

Санчес зазначив, що цей політичний договір має важливу роль.

"Це договір про майбутнє, і це приклад нашої рішучості, щоб надати Україні всі інструменти, щоб забезпечити Україну стабільністю. Ми вже десята країна, яка підписала такий договір з Україною, як у рамках декларації G7 минулого року", – заявив він.

За словами Санчеса, Мадрид бачить безпеку інтегрованою, тому є кілька сфер: фінансова, військова, виробництва між Україною та Іспанією.

"Підтримка, реконструкція, відновлення та розмінування – це ті теми, які охоплює договір. Іспанія надала велику підтримку за два роки і зобов'язується ще підтримувати на мільярд євро для того, щоб посилити спроможність України. Звичайно, це протиповітряна оборона для того, щоб захистити цивільне населення, інфраструктури, міста, які продовжують страждати від атак", – додав іспанський прем'єр.

Як пише газета El País, угода насамперед гарантує військову підтримку Україні. У рамках документа Мадрид обіцяє передати Києву пакет військової допомоги на рекордну суму 1,129 млрд євро. Передбачено постачання широкого спектра військової техніки, зокрема нової партії ракет Patriot, 19 танків Leopard 2A4, а також великої кількості матеріалів, вироблених в Іспанії.

Новини за темою: Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський

Володимир Зеленський своєю чергою подякував Іспанії за підписання гарантій безпеки.

"Я дуже дякую за це, дякую за цю угоду. Дійсно, вагомий стратегічний документ. На цей рік ми зафіксували 1 мільярд євро військової допомоги, на період до 2027 року – 5 мільярдів для України від Іспанії через Європейський фонд миру", – заявив глава української держави.

Він додав, що Київ цінує інтереси Мадрида до спільних проєктів у виробництві зброї та розвитку безпекових технологій.

Не перший подібний документ

Як відомо, Україна підписала документи про співпрацю у сфері безпеки з різними країнами, а також з Європейським Союзом, який, як ми повідомляли, запевнив Київ у наданні додаткової зброї, військової підготовки та іншої допомоги на роки.

Крім того, проєкт з Євросоюзом містить безпекові зобов'язання перед Україною, які офіційні особи сподіваються виконати в червні або липні.

Варто зазначити, що багато членів ЄС погодилися надати Україні гарантії безпеки. Сім країн Євросоюзу відмовляються укладати двосторонні угоди з Україною – серед них Словаччина, Угорщина, Хорватія, Болгарія, Кіпр і нейтральні держави Ірландія, Австрія та Мальта. Швейцарія і Туреччина, що не входять до ЄС, також не хочуть погоджувати угоду про безпеку з Україною.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
Інтерв'ю не буде. Пресслужба Зеленського заперечила зустріч президента з американським журналістом Такером Карлсоном Інтерв'ю не буде. Пресслужба Зеленського заперечила зустріч президента з американським журналістом Такером Карлсоном
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"