USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Бельгія передає Україні 30 винищувачів F-16. Перші мають надійти до кінця року

Зобов’язання оформлять в угоді, яку підпишуть 28 травня під час візиту президента Володимира Зеленського до Брюсселя
F-16
F-16
Джерело: відкриті джерела

Бельгія поставить 30 своїх винищувачів F-16 Україні до 2028-го. Перші мають надійти вже до кінця цього року, зазначила міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб, пише RTL.

Посадовиця сказала, що це зобов’язання оформлять в угоді, яку підпишуть 28 травня під час візиту президента України Володимира Зеленського до Брюсселя.

Бельгія торік увійшла до коаліції F-16 разом із Нідерландами, Данією та Норвегією, щоб надати Україні серію винищувачів-бомбардувальників для протистояння російському наступу.

"Спочатку Бельгія займалася лише навчанням, технічною та матеріально-технічною підтримкою. Але восени 2023-го уряд пообіцяв також надати певну кількість літаків, досі не уточнюючи, скільки саме. Одна країна отримає американські F-35", – повідомляє видання.

Новини за темою: Україна отримає перші винищувачі F-16 до липня

Нагадаємо про F-16

Літак F-16 – легкий багатоцільовий винищувач із США четвертого покоління. Попри досить поважний вік, адже F-16 було створено ще 48 років тому, він до сьогодні залишається основою повітряних сил багатьох країн світу.

F-16 має широкий спектр ракетного та бомбового озброєння. Очікується, що у небі над Україною цей літак може не лише змінити баланс сил у повітрі, а й вплинути на перебіг всієї війни.

Характеристики:

  • довжина: 15 метрів;
  • висота: 5 метрів;
  • екіпаж: 1 людина;
  • максимальна швидкість: 2+ Маха (1,500 метра за годину);
  • розмах крил: 9,5 метра;
  • тягооснащеність: 1,1;
  • максимальна злітна вага: 21,7 тонни;
  • точок підвіски: може бути до 13;
  • вага: 9,2 тис. кг.

Вартість F-16 назвати важко, особливо, враховуючи велику кількість версій цих винищувачів. Однак вона може коливатися у розмірі від 43 до 55 млн доларів.

До речі, перша група українських пілотів закінчила навчання на літаках F-16 на військовій базі в Арізоні в Сполучених Штатах Америки. І це вирішальний крок перед появою сучасних винищувачів американського виробництва в небі України, заявила речниця Повітряних сил Нацгвардії США Ерін Ганніган.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі