USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

США готувалися до ядерного удару РФ по Україні наприкінці 2022 року, – CNN

Західна розвідка дізналася про обговорення серед російських чиновників ядерного удару
ядерний удар
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки наприкінці 2022 року почали підготовку до того, що Росія може завдати ядерного удару по Україні. Про це повідомляє CNN.

"Ми повинні були спланувати так, щоб опинитися в кращому становищі на випадок, якщо ця подія, яка вже не є неймовірною, справді станеться", – розповів CNN один із високопоставлених чиновників адміністрації США.

За словами іншого американського чиновника, з кінця літа до осені 2022 року Рада національної безпеки Сполучених Штатів скликала низку засідань, щоб розробити плани на випадок надзвичайних ситуацій, зокрема, на випадок або дуже чітких ознак підготовки ядерного удару, або самого удару.

"Як би ми відповіли, як би ми спробували запобігти цьому або стримати його", – пояснив чиновник.

У США вважали, що спровокувати Росію на ядерний удар по Україні може втрата Херсона, оскільки Москва могла розглядати це як "екзистенційну загрозу", розповів неназваний американський чиновник.

Крім того, ядерний удар також міг розглядатися Кремлем як інструмент стримування України від подальшого звільнення територій або потенційного нападу на РФ.

Новини за темою: Росія готується до вторгнення Китаю та тренується застосовувати ядерну зброю, – FT

Російська пропаганда в цей час активно поширювала вкидання про "брудну бомбу", яку нібито планує підірвати Україна, щоб звинуватити в цьому РФ. Пізніше західна розвідка дізналася про обговорення серед російських чиновників ядерного удару.

Водночас Сполучені Штати не зафіксували підготовки ядерних сил РФ до удару, хоча у Вашингтоні не були впевнені, що зможуть дізнатися про переміщення тактичної зброї у РФ, бо її складно відстежувати.

На тлі розмов про це США говорили із союзниками, щоб через них надіслати Росії попередження про наслідки. Вашингтон також намагався заручитися підтримкою Індії та Китаю.

Нагадаємо, Російська Федерація має у своєму розпорядженні загалом 5580 ядерних боєзарядів, із яких на бойовому чергуванні під різного роду носії розгорнуто лише 1710 одиниць.

Читайте також:
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну