USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна просить ЄК субсидувати транспортування української агропродукції через дальні порти Європи

Це абсолютно нормальна практика, впевнений профільний міністр
Зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україна просить у Європейської комісії фінансову допомогу щодо транспортування української агропродукції через далекі порти Європи. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

За його словами, субсидування – це абсолютно робоча схема, яку можна буде застосувати вже цього сезону.

"Без такої компенсації довезти українське зерно, наприклад, до портів Гамбурга, неможливо і економічно нерентабельно", – зазначив він.

Якщо цей механізм буде ухвалений Єврокомісією вже найближчим часом, то, на думку Сольського, це дозволить наростити перевезення української агропродукції.

Щодо пропозиції Хорватії

Раніше Хорватія запропонувала свою залізницю і порти в Адріатичному морі для транспортування українського зерна та іншої агропродукції, яку наша країна вивозила в рамках "зернової угоди".

Коментуючи цю пропозицію Сольський, зазначив, що вона робоча, однак, на жаль, не покриє потреб України в експорті зерна, оскільки одного порту для української агропродукції буде замало.

"Цей маршрут пролягає умовно через Закарпаття, Угорщину і орієнтований на перевезення контейнерів. Для України це не новинка. Є компанії, які випробували маршрут. Але його пропускна здатність обчислюється сотнями тисяч (тонн), а Україні потрібно транспортувати мільйони", – додав міністр.

Він наголосив, що Україна буде намагатися задіяти цей порт за підтримки Європейського Союзу. До речі, країна не відкидає можливості залучення до роботи портів в Адріатичному морі, а також словацьких, польських, латвійських, німецьких та голландських.

Нагадаємо, Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої спливає 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Тож Україна, Сполучені Штати Америки та інші країни розглядають інші варіанти експорту української агропродукції.

Водночас офіційні особи США уточнили, що країна не планує брати участь у військовому конвоюванні українських кораблів із зерном у Чорному морі.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні