USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Україна прагне отримати запрошення до НАТО вже на літньому саміті у Вашингтоні, – ОП

Ненадання Україні запрошення на Вашингтонському саміті може дати поштовх новій ескалації, кажуть в Офісі президента
Єрмак
Джерело: відкриті джерела

На літньому саміті НАТО у Вашингтоні Україна прагне отримати запрошення на вступ до альянсу. Про це заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Лише запрошення України до НАТО дасть Європі та світу реальні шанси повернутися до справжньої безпеки. Його Україна прагне отримати на саміті альянсу у Вашингтоні влітку 2024 року", – повідомив він.

Як зазначив керівник ОП, для просування питання членства в НАТО була, зокрема, створена Міжнародна робоча група з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України, співголовами якої є він з ексгенеральним секретарем блоку Андерсом Фог Расмуссеном.

"Ненадання Україні запрошення на Вашингтонському саміті справді може дати поштовх новій ескалації – на Близькому Сході, в інших регіонах нашої планети. Тільки запрошення та справжні конкретні кроки до повноцінного членства України дадуть реальні шанси світу, Європі повернутися до безпеки", – вважає глава Офісу президента.

Новини за темою: НАТО планує відкрити центр оборонної підготовки для ЗСУ

Єрмак про саміт миру

За словами очільника ОП під час форуму "Україна. Рік 2024", Росію можуть запросити на Глобальний саміт миру, який організовує Україна. Але її участь можлива лише на другому саміті.

"Ми сьогодні працюємо над документом, який міг би стати результатом цієї першої зустрічі. Після першої зустрічі ми візьмемо певний час, щоб на основі нашої формули спільний план, який буде передбачати відновлення (суверенітету та територіальної цілісності України, – ред.) і подолання криз, які створила ця війна", – сказав він.

Єрмак розповів, що на другому саміті миру, можливо, буде представлений кінцевий план, у такому випадку на саміт запросять представників країни-агресора.

"На другому саміті ми передбачаємо, коли цей план буде створено, разом без посередників, відкрито, за участі всіх цих країн, які пройдуть з нами цей шлях, може бути така ситуація, що ми запросимо представників РФ, де їм буде представлений цей план. На той випадок, якщо той, хто на той час буде представляти країну-агресора, захоче припинити війну та повернутися до справедливого миру", – зазначив він.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни – члени альянсу дали зрозуміти, що Україна стане їхнім союзником. Однак потрібно вирішити, як бути з тим, що триває війна, адже блок не хоче вступати у пряму конфронтацію з Росією.

Читайте також:
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни