USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Україна. Рік 2024: Основні заяви Зеленського та військово-політичного керівництва країни

форум
Джерело: UWN

Сьогодні, 25 лютого, проходить форум "Україна. Рік 2024". Планується, що під час форуму обговорять питання досягнення українських цілей у війні, розвиток Сил оборони й безпеки України та роботу українського оборонно-промислового комплексу. Не оминуть і питання забезпечення економічного зростання та інтеграції України до світових ринків, реалізацію української "формули миру", гарантії безпеки для України та захист життів українців.

Як розповіли в Офісі президента, під час форуму будуть панельні дискусії та, власне, сама пресконференція президента України Володимира Зеленського.

"Це буде конференція, чесна розмова про наш шлях далі, наш шлях у 2024 році. Будуть всі топспікери від влади, військово-політичне керівництво, прем'єр, глава Верховної Ради, СБУ, ГУР, Мінстратегпром. Буде перша леді, буде МІУ, Офіс президента і, звичайно, сам президент", – розповів деталі прессекретар глави держави Сергій Никифоров в ефірі національного телемарафону. 

Основні заяви Зеленського

Розпочалася пресконференція президента Зеленського. Насамперед він подякував всім, хто протягом двох років залишається разом з Україною. Журналістам подякував за правду, а військовим – за повернення українських територій. 

Саміт миру

Насамперед, відповідаючи на питання про Саміт миру, глава держави зазначив, що хотів би, аби цей саміт пройшов не на європейському континенті.

"Ми підійшли до моменту першого саміту. Перший саміт інаугураційний. Я сподіваюся, що він буде навесні. Нам не можна втратити дипломатичну ініціативу. Він відбудеться у Швейцарії. Другий саміт ми хотіли б, щоб він був не на європейському континенті. Я думаю, в найближчі тижні чи місяці ця інформація обов'язково з'явиться", – сказав президент.

За його словами, на саміті повинні будуть розробити план, який після саміту буде доопрацьовано та передано росіянам спеціальними переговорниками.

"Це не означає, що Росія ухвалить цей документ", – додав Зеленський.

Війна в Україні

"У нас немає можливості не перемогти", – зазначив президент. І додав: програти – означає не буде нашого існування. Якщо у нас буде зброя, то ми переможемо.

"Чи Україна програє, чи буде багато жертв – залежить від партнерів, від Заходу. Всі кроки назад Путіна, щоденні кроки назад – точно будуть мати великий вплив на його суспільство. Тоді він буде думати про внутрішню безпеку. Сьогодні Путін оперує планами та цифрами і говорить про плани 2030 року. Він бачить себе до 2030 року, а ми б хотіли закінчити з ним раніше", – заявив глава держави.

При цьому додав, що співвідношення сил з армією РФ зараз 1 до 7. Для того щоб відтіснити росіян, співвідношення сил має бути 1 до 1,5. Стратегічно важливо не втратити людей, наголосив Зеленський.

Глава держави офіційно заявив: Україна втратила у війні 31 тисячу військових. Разом з тим президент не назвав кількість поранених, щоб відтік з поля бою не знав ворог.

Десятки тисяч загиблих цивільних на ТОТ. 

Росія, за словами Зеленського, має такі втрати: 180 тисяч вбитими і до 500 тисяч втрат із пораненими і безвісти зниклими.

Перемовини з країною-агресоркою

Президент застерігає проти того, щоб інші країни нав’язували Україні "будь-які формати перемовин" із країною-агресором.

"Ми не хочемо, щоб нам нав’язували будь-які формати перемовин, будь-які "формули миру". Дуже важливо, що ініціатива може йти тільки від Україниі", – зазначив Зеленський.

І додав, що готовий обговорювати з російським диктатором Путіним припинення війни лише за однієї умови. 

"Чи можна говорити з глухою людиною? Чи можна говорити з людиною, яка вбиває своїх опонентів? Ми запропонуємо майданчик, на якому він зможе погодитися, що програв цю війну", – сказав Зеленський.

Міжнародні відносини

Насамперед президент зазначив, що незабаром президент Франції Макрон приїде в Україну, дату не розголошують з міркувань безпеки.

"Якщо казати про артилерію, Еммануель знає, що ми вдячні "Цезарям", вони гарно працюють. Кілька десятків систем ми очікуємо від французької сторони і партнерів. Ще є деякі речі, але про це вже, коли він приїде", – заявив президент на пресконференції.

Не оминув і питання допомоги від США. Каже, що Україна потребує допомоги від Америки впродовж місяця.

"Коли ми говоримо про американську допомогу, ми повинні зрозуміти, що це не питання фінансового резерву, що це зброя. У більшості усі ці гроші (у законопроєкті, – ред.) – це зброя. Ви розумієте, який буде результат. Ми будемо послабленні на полі бою. І тут я не можу сказати, що буде. У нас є зброя, яка є. Ми будемо шукати нові можливості. Купувати зброю, брати додаткові кредити, тиснути на партнерів", – уточнює він.

Втім, розраховує на позитивний результат.

"Надія на Конгрес є і я впевнений, що буде позитив... Вони знають, що нам необхідна їх підтримка впродовж місяця, це наш запит", – сказав він.

А от ситуацію з Польщею назвав "політичною історією".

"Я говорив, що будь-які вибори в Польщі, будь-яка команда не змінить цього політичного вектору. Я розумію, що є внутрішня боротьба в Польщі. Дуже не хотілося б, щоб політики так робили. Використовувати Україну як тиск на європейські інституції – це просто несправедливо. Я думаю, що прем'єри знайдуть відповідні кроки. Для нас важливо зберегти союз з Польщею. Якщо кроки не знайдуться, то ми будемо захищати нас бізнес", – наголосив гарант.

Далекобійна зброя

Поділився президент і планами щодо далекобійної зброї. Каже, що знаходиться "в позитиві від відповіді партнерів щодо ракет ATACMS на 300 км".

"Щодо ATACMS на 300 км, ми розуміємо для чого вони, Росія також розуміє. Працюємо над далекобійною зброєю. Я б відповів узагальнено: знаходжусь в позитиві він нещодавньої відповіді партнерів", – зазначив президент.

Про TAURUS

Порядок передачі нового озброєння Україні від партнерів завжди один, пояснює Зеленський: спочатку США, а потім – Німеччина.

"Для нас важливо. Я вдячний канцлеру, він проявив лідерство в Європі. У нього найпотужніший договір з нами. Нам дуже потрібна ця зброя. Я скажу так: США, а потім Німеччина. І так завжди. Я не про залежність канцлера від президента, я про те, що порядок дій завжди був таким", – констатував Зеленський.

Про військові плани

Президент наголошує, що чим менше людей знає плани української армії, тим швидше буде перемога. Втім, додає, що план є, але деталі не зможе сказати.

"Скажу відверто, Наші плани щодо контрнаступу восени минулого року були на столі Кремля до того як почався контрнаступ. Крапка", – заявив Зеленський.

Про скорочення уряду

Влада України навесні зможе зрозуміти, чи варто проводити скорочення міністерств у зв'язку з дефіцитом коштів, розповів Зеленський.

"Коли ми говоримо про перевантаження, то це залежить від деяких речей. У нас є ця розмова з прем'єром. Вона базується виключно на дефіциті грошей. Якщо дефіцит буде продовжуватися, ми будемо робити все, щоб інфраструктура, і це не тільки про Кабмін, щоб інфраструктура нашої держави зменшилась. Є такий формат, ми до нього підготовлені. Зменшення кількості міністерств, міністрів. Я думаю, що показником буде розуміння того, що будемо мати навесні. Місяць-два і будемо розуміти", – наголосив Зеленський.

Аудит армії

Президент зазначив, що аудит армії проводить головком та міністр оборони.

"Після цього ми побачимо слабкі місця. До речі, як мені відомо, то на Куп'янському напрямку у нас все це було зроблено на дуже високому рівні. Це береться за приклад для інших напрямків", – наголосив глава держави.

І розповів про проблеми, які вже виявив аудит. Серед іншого це – недостатній рівень підготовки резервів.

"Резерви, тероборона, що там відбувається в ДФТГ. В цілому картина повинна бути після двох років: що в кабінетах, скільки людей було мобілізовано, який відсоток із них був на фронті", – пояснив він.

Наступ РФ

Зеленський наголосив, що нам буде складно найближчі місяці, оскільки Росія готуватиме контрнаступ на початку літа.

"У найближчі місяці нам буде складно. Російська Федерація готуватиме контрнаступальні дії наприкінці травня – влітку. А переломним моментом стануть президентські вибори в США, – додав Зеленський.

Основні заяви військово-політичного керівництва країни

Перед цим відбувся форум "Україна. Рік 2024" за участі військово-політичного керівництва країни. Зустріч буде присвячена різним аспектам майбутнього України.

Основні заяви.

Міністр оборони України Умєров

Глава Міноборони зазначив, що Україна має військовий план на 2024 рік, який публічно не розголошується. Водночас він є потужним та принесе результат.

"Всі кажуть, що краще за наші дії говорять наші результати. Ми робимо все можливе і неможливе, щоб зробити прорив. План 2024 вже є. Ми публічно про нього не кажемо. Він потужний, він сильний, він дає не тільки надію, але й дасть результат у 2024 році", – заявив Умєров.

Міністр наголошує, що війна РФ проти України – найбільша війна з часів Другої світової.

"Маємо лінію фронту протяжністю 3200 км, маємо інтенсивні бойові дії на лінії фронту протяжністю 1200 км. І сьогодні Україна – єдина країна, яка має не тільки безпрецедентний досвід використання світового озброєння на полі бою, а й унікальне знання про особливості ведення війни російською армією на полі бою", – сказав очільник оборонного відомства.

Він також додав, що "знання та досвід українців стануть фундаментом створення нової світової архітектури безпеки".

Умєров також  прокоментував ситуацію із затримкою військової допомоги Україні. За його словами, половина зброї не надходить вчасно.

"Оскільки ситуація завжди динамічна, завжди змінюється, то 50% не постачається вчасно. Те, що виділяється, якщо воно не приходить своєчасно, то ми втрачаємо людей і території. Це війна, коли союзники мають забезпечувати своєчасне постачання. Ми працюємо згідно з планом, ми робимо все можливе і неможливе, але без своєчасних поставок це ускладнює нашу роботу", – сказав він.

Насамкінець Умєров зазначив, що від початку повномасштабного вторгнення РФ випустила по Україні понад 8 тис. ракет, і нагадав, що "це війна, в якій уперше збили "Кинджали"", а також – що це перша війна дронів.

"І сьогодні Україна – єдина країна, яка не тільки має безпрецедентний досвід використання світового озброєння на полі бою, Україна – єдина країна, яка має унікальні знання та особливості ведення війни російською армією. Ми розуміємо їхні тактики, стратегії, знаємо їхні сильні та слабкі сторони. Ми збираємо досвід з поля бою, проводимо аналіз, розробляємо рекомендації виробникам", – наголосив глава Міноборони.

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін додав, що українська оборонна промисловість за 2023 рік виросла у шість разів. Більша частина цих спроможностей вже законтрактована.

Він зазначив, що загалом українська оборонна промисловість складається з 500 підприємств, які працюють над конструювання, ремонтом, виробництвом і обслуговування всього, що працює на українську армію. До того ж минулого року Україна наростила виробництво боєприпасів, почали з'являтися нові позиції.

Цього року Україна продовжить нарощувати виробництво снарядів.

"Минулого року наша оборонка виробила втричі більше, ніж за 2022 рік. Наші спроможності за 2023 рік ще в шість разів більші за минулий рік. Ми маємо близько половини цих спроможностей законтрактованими на 2024 рік. Працюємо разом з Міністерством оборони, Силами оборони на подальшу контрактацію", – заявив міністр.

За словами Камишіна, Україна сьогодні може виробляти спільно з партнерами кілька позицій. Зокрема, складати БМП і БТРи (Lynx (БМП) і Tpz1 Fuchs (БТР) з німецькою компанією Rheinmetall. Крім виробництва бронетехніки, з цією компанією реалізуються проєкти щодо виробництва боєприпасів.

Також розпочато виробництво легкої гаубиці L-119 (105-мм гаубиця) з британськими партнерами. Камишін не назвав компанію-партнера, але на слайді його презентації було зазначено британську BAE Systems та її плани в Україні – локалізація виробництва і ремонт військової техніки.

За його словами, триває робота над гібридними системами ППО – у роботі п'ять проєктів FrankenSAM. Це модернізовані радянські системи, в яких використовуються західні ракети.

Він зауважив, що Сили оборони з минулого року почали працювати по стратегічних цілях у Росії виробленим в Україні озброєнням. Для цього використовувалися повітряні та морські дрони. Вже цього року українці будуть частіше чути про наземні роботизовані системи на полі бою.

"Минулого року ми побачили в масштабній справі в повітрі дрони, ми побачили їх на морі. Цей рік буде роком, коли ми побачимо їх на землі. Цього року ми будемо більше чути про наземні роботизовані системи", – сказав міністр.

При цьому зазначив, що найважливішою програмою для України залишається ракетна.

"Найважливіша програма для нашої країни – це ракетна програма, але про неї я скажу не більше, ніж сказав мій президент, що в нас з'явилася наша далекобійна зброя, яка уразила ціль на 700 км", – уточнив Камишін.

Глава МВС Ігор Клименко

Очільник Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко наголосив, що на сьогодні сили МВС України становлять близько 20% Сил оборони – "брали, беруть і братимуть участь у бойових діях". 10 бригад Гвардії наступу перебувають безпосередньо на лінії фронту.

Він звернув увагу і на те, що система Міністерства внутрішніх справ активно використовує розвідувальні та ударні безпілотники на лінії фронту. Крім того, він розповів, що МВС провадить підготовку операторів літальних апаратів. До того ж, додав Клименко, створено Координаційний центр, який працює над застосуванням засобів радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки, що вкрай необхідно на сьогодні.

"Зараз ми працюємо над розгортанням регіональної мережі, яка разом з іншими складовими Сил оборони буде задіяна для захисту об'єктів критичної інфраструктури. На Нацгвардії, Держприкордонслужбі – сотні об'єктів, які захищаємо разом із Силами оборони", – зазначив він.

Говорячи про застосування підрозділами Міністерства внутрішніх справ техніки вітчизняного оборонного комплексу, очільник МВС зазначив, що на 2024 рік 50% контрактів представляє вітчизняний ОПК.

"Це безпрецедентно", – додав міністр.

Заступник головнокомандувача ЗСУ Сухаревський

Заступник головнокомандувача Збройних сил України полковник Вадим Сухаревський заявив, що мета ЗСУ – "зустрічати противника на полі бою першими – дроном".

"Наша мета – відсікти від нашого солдата максимум засобів ураження противника. Наша мета – зробити так, щоб "заболоття" відмовилося від будь-яких активних дій на лінії фронту і залишило ідею окупації нашої держави. Безпілотні системи – я зроблю все можливе для того, щоб вони стали запорукою і одним із ключових елементів перемоги", – сказав він.

Відтак, на переконання Сухаревського, новостворені Сили безпілотних систем стануть потужним кулаком на полі бою.

"Це буде потужний кулак, який буде вирішувати реальні завдання на полі бою, який буде надійним плечем підтримки для наших бойових бригад, це буде той елемент, який дасть можливість асиметрично відповідати на дії противника і завдавати йому максимальних втрат", – наголосив він.

Сухаревський зазначив, що метою команди Сил безпілотних систем є три основні тези: ефективність, системність і аналіз застосування безпілотних систем, які формуються.

Прем'єр-міністр Шмигаль

Насамперед Денис Шмигаль назвав виклики й завдання України у 2024 році. 

Так, за його словами, першим викликом перед Україною було питання оборони й обороноздатності. Водночас він уточнив, що за час війни виробничі потужності ОПК зросли втричі, а виробництво дронів – у 100 разів.

Другим викликом стали питання економіки й фінансова стійкість. Третім – виконання соціальної програми й допомога українцям. А четвертий виклик – енергетичний тероризм.

"Десь у грудні 2022 року Росія думала, що світло в Україні зникне назавжди. Вони на це витратили тисячі ракет і дронів. Минула зима була особливо важкою, але світло перемогло темряву. Ремонти в режимі 24/7. Три рівні захисту енергооб’єктів. Як результат сьогодні: Україна та українці – зі світлом та теплом", – констатував прем'єр.

Наступними викликами були російська блокада морських портів України, масштабні руйнування та відбудова зруйнованого та питання продовольчої безпеки.

"Для нас принципово було почати відновлення вже зараз, не чекаючи завершення війни. Ми вже відновили 23 тис. багатоповерхівок і приватних будинків, майже 900 медичних і понад 600 освітніх закладів, 9,2 тис. об'єктів критичної інфраструктури", – сказав глава уряду.

Стало викликом і те, як попри війну прискорити вступ України до Європейського Союзу.

Нині ж, на переконання Шмигаля, перед Україною стоїть низка завдань на найближчий рік.

Перші завдання стосуються оборонно-промислового комплексу та забезпечення України фінансовими ресурсами.

Ще одна ціль – конфіскація російських активів. 

"Більше ніж 300 млрд доларів Росії знаходяться на Заході. Це є неймовірним ресурсом для стійкості й відновлення України. Цього року план мінімум – це перейти до використання доходів від цих заморожених активів", – резюмував прем'єр-міністр.

Також країна продовжуватиме роботу над відновленням України та вступом України до ЄС.

Глава ВРУ Стефанчук

Спікер Верховної Ради переконаний, що протягом повномасштабного вторгнення РФ в Україну країна змогла дуже суттєво згуртувати міжнародне парламентське співтовариство, яке сьогодні активно працює і допомагає Україні.

"По-перше, вони проявилися в тому, що ми отримали цілу низку дуже важливих політичних рішень. Це і рішення щодо засудження агресії Російської Федерації. Це і рішення, які стосувалися визнання Російської Федерації державою-терористом чи державою, яка підтримує тероризм. Це і рішення парламентів щодо застосування санкцій. Це і блокування, і конфіскація активів РФ. Це рішення, які стосується розслідування скоєних злочинів і притягнення до відповідальності за них", – зазначив він.

Нині ж в раді розраховують пожвавити формат взаємодії у трикутниках "Україна – Польща – Литва" та "Україна – Молдова – Румунія" і переглянути роботу з нашими найближчими сусідами.

До того ж найближчим часом Україні варто очікувати хороших новин від Америки, анонсував Стефанчук.

"Крім цього, ми не скидуємо з питань наші відносини з Конгресом США. Я ще раз підкреслюю, що ми цінуємо двопалатну і двопартійну підтримку, яку ми маємо сьогодні. Але ми будемо продовжувати і найближчим часом, буквально завтра-післязавтра, ви отримаєте новий приклад. Я не хочу спойлерити це, але це буде новий приклад спікерської співпраці на рівні того, як треба просувати інтереси України в Конгресі США", – додав він.

Начальник ГУР Буданов 

Очільник розвідки насамперед підкреслив, що у ХХ сторіччі вже час переходити від кількості до якості.

"Зброя – це в будь-якому разі тільки шмат заліза з інтелектуальною якоюсь складовою або без неї. Але і нею оперують або використовують її люди. Тому питання не в кількості зброї, а в якості і вмінні нею користуватись. Думаю, що за ці два роки та й за 10 років загалом весь світ вже зміг переконатись в майстерності, професійності і здібності використання різних систем (найпередовіших у світі) нашими бійцями, які захищають Україну", – сказав Буданов. 

І додав: аби РФ виконала умови української "формули миру", мають бути три форми впливу.

"Концентрація зусиль – це, мабуть, найперше. Друге – це залишення єдності, міжнародної підтримки нас усіх. Третім пунктом... що ж тут сказати. Все залежить від нас, зрештою", – зазначив він.

Втім, головний розвідник країни наголошує: не слід вірити, що режим в Росії розхитається сам по собі.

"Цього не відбудеться. Без нашої допомоги це нереально абсолютно. Що таке стабільність режиму в Російській Федерації для нас і для світу? Це є загроза, це є реальна небезпека. Цілком зрозуміло, що наявність сталого того самого режиму, що є зараз, – це буде постійною небезпекою для світу в майбутньому. З цього виходить дуже простий висновок: ми маємо працювати над видозміненням цього режиму. Для цього ми працюємо вже, ви це розумієте і думаю, всім зрозуміло, як відбуваються ті чи інші події на території РФ. Повірте, вони будуть продовжуватися. І чим більше Росія буде вести проти нас відкриту війну, тим більше всіляких подій будуть відбуватися на її території. Взаємозалежність на обличчя одразу", – підсумував він.

Голова СБУ Малюк

В свою чергу очільник Служби безпеки Василь Малюк зазначив, що Україна вже на третину скоротила експорт нафтопродуктів із РФ.

"Сьогодні у нас багато трофеїв і робота безпілотниками розділена на декілька зон: це лінія фронті і 20 км вглиб, 20–40 км, 40–120 км, і 120 км плюс. Всі ви свідки, скільки об'єктів ворога уражено. Якщо ми глянемо крайні два місяці, скільки нафтопереробних потужностей ворога було уражено. По суті на 1/3 ми скоротили експорт нафтопродуктів, 55% їх військового бюджету – це валютна виручка від експорту нафтопродуктів. Це наші законні цілі", – сказав голова СБУ.

До того ж морський дрон Sea Baby вже пошкодив 11 російських кораблів та Кримський міст.

"Частина з них фактично ушкоджена безповоротно, частина – перебуває на ремонтах в російських доках. Також за допомогою цих дронів ми успішно уразили Кримський міст – відбулось це 28 липня минулого року. Спрацювали по залізнодорожному та автомобільному сполученню", – розповів очільник СБУ.

За його словами, Кримський міст невідновлений ворогом повноцінно і не використовується для ворожої логістики.

Онлайн-трансляція

Попередні пресконференції

Нагадаємо, що президент Зеленський ще 19 грудня 2023 року дав велику пресконференцію. Зустріч із журналістами була присвячена підсумкам 2023 року.

Перша рекордна пресконференція Зеленського

Додамо, що перша велика пресконференція президента Зеленського пройшла у жовтні 2019 року. Тоді пресконференція у Kyiv Food Market тривала знамениті 14 годин, що стало новим світовим рекордом за тривалістю. А на зустріч було запрошено близько 300 журналістів.

Читайте також:
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський
Зеленський звільнив главу Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка Зеленський звільнив главу Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА