USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Питання в тому, як зробити так, щоб Україна швидше стала членом НАТО, – Столтенберг

Генсек додав, що на Вільнюському саміті погодили програму забезпечення оперативної сумісності України з блоком
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО Єнс Столтенберг
Джерело: відкриті джерела

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни – члени альянсу дали зрозуміти, що Україна стане їхнім союзником. Однак потрібно вирішити, як бути з тим, що триває війна, адже блок не хоче вступати у пряму конфронтацію з Росією, сказав він в інтерв'ю "Суспільному".

"НАТО дало зрозуміти, що Україна стане нашим союзником. Проте нам потрібно вирішити, як бути з тим, що триває війна. Адже не хочемо розгорнути повномасштабну війну між НАТО та Росією, яка не принесе користі ані Україні, ані альянсу. Зараз питання в тому, як ми можемо гарантувати, що Україна переможе, а союзники нададуть достатню військову підтримку. І як зробити так, щоб Україна якомога швидше все ж стала членом НАТО", – повідомив Столтенберг.

При цьому додав, що на Вільнюському саміті погодили програму забезпечення оперативної сумісності України з блоком.

"ЗСУ та сили НАТО повинні мати однакові стандарти, доктрини та процедури. Це також допоможе Україні наблизитися до членства в альянсі. Також ми поглибили політичну співпрацю, створивши Раду Україна – НАТО. Це також гарантує, що Україна вже якомога ближче до альянсу", – пояснив генсек.

Водночас процедура вступу України до блоку буде схожа на те, коли ухвалювався вступ Фінляндії і Швеції. А для цього потрібні "відповідні політичні умови".

"Ці країни подали заявку на членство в травні 2022-го, вже в липні їх обох запросили в НАТО. Через кілька місяців після цього Фінляндія стала членом, дуже скоро до неї приєднається і Швеція. Отже, ми повинні зробити так, щоб Україна також стала дуже близькою до членства. А коли складуться відповідні політичні умови, зможемо її запросити до альянсу", – резюмував Столтенберг.

Новини за темою: Майбутні офіцери-прикордонники України вчаться за натівськими L-курсами діяти в оборонному та наступальному бою

Протистояння з Росією може тривати десятиліттями

На думку генерального секретаря, Північноатлантичний альянс має підготуватися до протистояння з Росією, яке може тривати десятиліттями, а союзники повинні наростити оборонну промисловість. 

"НАТО не шукає війни з Росією. Але ми повинні підготуватися до протистояння, яке може тривати десятиліттями", – сказав Столтенберг.

І зазначив, що "Якщо Путін переможе в Україні, немає жодних гарантій, що російська агресія не пошириться на інші країни".

На думку генсека, для стримування російської агресії потрібно й надалі підтримувати Україну та інвестувати у військовий потенціал блоку.

Раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що не бачить прямої чи неминучої загрози зі сторони Росії будь-якому члену НАТО, хоча блок і посилив свою пильність, щоб запобігти нападу.

Читайте також:
У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки
ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам