USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Польщі завели справу на фермерів, які розсипали українське зерно

Польська поліція відкрила провадження за фактом інциденту із розсипаним польськими фермерами українським зерном
Зерно, кордон
На україно-польському кордоні розсипали зерно з українських фур
Джерело: Андрій Садовий

Посольство України в Польщі звернулося до місцевої поліції через розсипане польськими фермерами зерно з українських вантажівок, які рухалися транзитом до Литви. Поліція вже відкрила провадження. Про це заявив посол України в Польщі Василь Зварич.

"Посольство і Генеральне консульство України в Любліні невідкладно звернулося до польської поліції з вимогою відкрити справу за фактом цього ганебного злочину", – написав він.

За його словами, польська поліція відкрила провадження і розпочала необхідні процедури. Як зазначив посол, такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, "не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації".

"Тому ми вимагаємо знайти і притягнути винних до відповідальності. Польські органи влади мали б рішуче відреагувати в правовому полі на цей ганебний і образливий для українців і більшості поляків злочин і не дозволити подібних варварських дій в майбутньому", – додав Зварич.

Що цьому передувало

Польські фермери, які протестують біля пункту пропуску "Дорогуськ" на кордоні з Україною, розсипали на дорогу зерно з трьох українських вантажівок. Польська поліція почала розслідування.

Інцидент стався близько 11:30 за польським часом на трасі, що веде до пункту пропуску "Дорогуськ". Як розповіла представник комендатури муніципальної поліції Ева Чиж, до Польщі після прикордонного контролю в'їхали три вантажівки під керуванням українців, але польські протестувальники не пропустили їх далі.

"В один момент вони відкрили причепи, в результаті чого частина зерна висипалася на дорогу. Водії повернули назад в бік України", – зазначила вона, додавши, що бійок чи небезпечної ситуації після цього не було.

Блокування кордону

Польські фермери розпочали акції протесту ще на двох пунктах пропуску та знову заблокували "Шегині". Сьогодні о 10:10 розпочались акції протесту польських фермерів неподалік від пункту пропуску "Зосін".

Протестувальники планують пропускати по три вантажівки на годину. Легкові автомобілі, автобуси, транспортні засоби з гуманітарною допомогою, а також транспортні засоби до 3,5 тонн в обох напрямках будуть оформлятись у звичайному режимі.

Також заблоковано рух біля пункту пропуску "Долгобичув". Учасники акції протесту мають намір пропускати по дві вантажівки на годину в обидва напрямки. Окрім цього, поновлено блокування на напрямку пунктів пропуску "Медика – Шегині". Планується пропускати по одній вантажівці в годину. На пропуск легкового автотранспорту та автобусів акція протесту поширюватись не буде.

Нагадаємо, 9 лютого польські та угорські фермери знову почали акції протестів на кордоні з Україною. Рух транспорту ускладнено щонайменше на трьох пропускних пунктах.

Читайте також:
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Доходи українських агролідерів за минулий рік зросли на 35% Доходи українських агролідерів за минулий рік зросли на 35%
Зустріч аграріїв: Україна та Польща можуть домовитися про транзит у квітні Зустріч аграріїв: Україна та Польща можуть домовитися про транзит у квітні
Росія вивозить крадене українське зерно до Туреччини, Ізраїлю та Лівії, - розслідування Росія вивозить крадене українське зерно до Туреччини, Ізраїлю та Лівії, - розслідування