USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Українські експортери агропродукції залишили за кордоном 3 млрд доларів виручки з початку війни

Уряд посилив контроль над поставками зернових та олійних культур
зерно агропродукція
Джерело: відкриті джерела

Українські експортери сільськогосподарської продукції залишили за кордоном близько 3 млрд доларів своїх доходів з моменту вторгнення Росії, що збільшило тиск на золотовалютні резерви країни, згідно з оцінками Нацбанку. Про це пише агентство Bloomberg News.

Зазначається, що це від 70% до 75% того, що трейдери з різних галузей тримали за межами України з початку війни, посилаючись на розрахунки Національного банку України. Співрозмовник говорив на умовах анонімності, оскільки ці дані не є публічними.

Це також одна з причин, чому уряд посилив контроль над поставками зернових та олійних культур.

Видання нагадало, що Кабінет міністрів вимагатиме від експортерів таких товарів або отримати ліцензії, або надати дані про сплату податку на додану вартість за період, що передував вторгненню. Вантажовідправники також повинні будуть довести, що вони репатріюють іноземну валюту.

Нові правила набувають чинності через 10 днів і діятимуть до 2024 року.

Наголошується, що Україна є великим експортером сільськогосподарської продукції, що є ключовим джерелом її доходів у воєнний час. Вторгнення Росії змусило деяких відомих, не схильних до ризику трейдерів, триматися подалі від країни, але воно також принесло багато компаній-одноденок. Уряд прагне витіснити таких операторів, репатріювати більше валютного виторгу та збільшити збір податків, оскільки міжнародні союзники України, які надають мільярди доларів допомоги, ретельно вивчають її антикорупційні зусилля.

Українські експортери зобов'язані репатріювати виторг протягом 180 днів – вимога, яка допомагає Національному банку України накопичувати золотовалютні резерви для підтримки гривні під час війни.

В Україні вводять нові правила для експорту агропродукції

Уряд схвалив постанову №1132 "Про реалізацію експериментального проєкту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану". Документ змінює правила експорту аграрної продукції.

Для включення в перелік верифікованих експортерів підприємець, по-перше, має зареєструватись в державному аграрному реєстрі (ДАР), якщо він там ще не зареєстрований. По-друге, отримати лист підтвердження з банку щодо проведення успішної експортної операції. І третій крок – подати заявку в ДАР, де вказати код платника ПДВ та додати скан копії листа з банку.

Рішення про включення в перелік експортерів повинні ухвалити протягом трьох робочих днів після подачі заявки.

Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США
Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України