USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна через блокування портів змінила географію аграрного експорту

Постачання до країн Африки та Азії під час війни стали можливими лише завдяки роботі "зернового коридору"
зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

З початком російської агресії на території України суттєво змінилася географія експорту. Якщо в довоєнний 2021 рік частка експорту продукції АПК до Європи становила 32%, то за результатами 10 місяців 2023-го – вже 59%. Про це повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ).

Таке зростання вимушене, оскільки суттєво скоротилися постачання в інші регіони. Частка експорту до країн Африки скоротилася з 14 до 7%, Азії – з 19 до 12%, Південно-Східної Азії – з 13 до 4%.

Причини

Основна причина таких змін – блокування морських портів України російськими військами. До війни лише ці порти могли експортувати близько 7 млн т зернових культур щомісяця, в той час як досягнутий максимум альтернативних маршрутів – 3,7 млн тонн.

"Розвиток альтернативних маршрутів, які були можливі лише через територію країн ЄС, призвів до змін. Українські аграрії були змушені шукати покупців своєї продукції в країнах Європи", – пише УКАБ. 

Постачання до країн Африки та Азії під час війни стали можливими лише завдяки роботі "зернового коридору" в співпраці з ООН та Туреччиною, а також тимчасовому "зерновому коридору", який здійснює відвантаження зараз.   

Єдиний варіант відновити експорт на традиційні для України ринки – це забезпечити безпеку морських шляхів експорту та збільшити обсяги відвантаження цим каналом, наголосили в Українському клубі аграрного бізнесу. 

Більше ніж 20% експорту зерна здійснюють фіктивні компанії

Раніше повідомлялося, що за дев’ять місяців року ризикові підприємства експортували зернові невідомого походження на 133,9 млрд грн – понад 20% від загальної кількості.

Одним з найпоширеніших методів чорного експорту зерна є використання ризикових підприємств. Вони заздалегідь створюються для експорту необлікованого зерна, що придбане за готівку.

Після того як зерно залишає межі України, його перепродають кілька разів і воно вже легально потрапляє до кінцевого покупця. В результаті схеми валютна виручка не повертається до України, а бюджет не отримує надходжень, оскільки компанії-експортери є фіктивними.

Українські експортери агропродукції залишили за кордоном 3 млрд доларів виручки з початку війни

Українські експортери сільськогосподарської продукції залишили за кордоном близько 3 млрд доларів своїх доходів з моменту вторгнення Росії, що збільшило тиск на золотовалютні резерви країни, згідно з оцінками Нацбанку.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням