USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Польща анонсувала старт технічних переговорів з Україною щодо експортних ліцензій

Початок переговорів наразі не означає скасування ембарго
страйк Польща Україна

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

За кілька днів Польща розпочне технічні переговори з Україною щодо експортних ліцензій. Про це сказав польський міністр сільського господарства Чеслав Сєкерський, передає Polskie Radio.

Очільник відомства заявив, що сертифікати, створені за зразком тих, які Румунія та Болгарія погодили з Україною, обмежать надмірний приплив товарів до Польщі та допоможуть припинити торгову суперечку між Варшавою та Києвом.

"Наші експерти з Міністерства сільського господарства спілкуватимуться з фахівцями Мінагрополітики України і обговорюватимуть продукт за продуктом. Будуть ліцензії, в яких вкажуть обсяги експорту, а також в цих ліцензіях буде запис про одержувача, куди йде товар. Хочемо це трохи формалізувати, але це також впорядкувало б торговельні потоки", – пояснив міністр.

Сєкерський зауважив, що початок переговорів наразі не означає скасування ембарго, яке поки залишатиметься в силі.

"Поки ми не домовимося про двосторонні правила щодо потоку товарів, ембарго не знімуть. Тільки тоді, коли ми домовимося, і ще й про певні речі будемо говорити про зняття ембарго", – додав чиновник.

Польські фермери починають масштабні протести по всій країні

24 січня у Польщі почався загальнонаціональний протест фермерів, які вимагають захистити їхній бізнес від імпорту з третіх країн, зокрема з України. 

Фермери планують провести демонстрації більш ніж у 150 місцях по всій Польщі. Протести, ймовірно, відбуватимуться у формі не блокади, а повільного руху колони або демонстрації вздовж дороги.

Що вимагають?

Активісти вимагатимуть зупинити "безконтрольний імпорт сільськогосподарської продукції з України та інших країн за межами ЄС, які не дотримуються європейських стандартів".

Також фермери закликають готувати "стратегію щодо вступу України до Євросоюзу у сфері сільського господарства" з поділом на сектори.

Крім того, аграрії хочуть, щоб влада переглянула загальну європейську політику у сфері сільського господарства.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям