USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна ідентифікувала 72 тисячі загиблих російських військових в рамках проєкту "Потерь.НЕТ"

Йдеться про військових РФ, представників так званих "ЛНР", "ДНР" і колаборантів
зниклі безвісти
Джерело: відкриті джерела

У ході реалізації проєкту "Потерь.НЕТ" ідентифіковано 72 тис. загиблих російських військових, а також представників "ДНР" і "ЛНР". Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко.

"Станом на сьогодні в базі даних, яку ми ведемо, "Потерь.НЕТ", враховано інформацію про більш ніж 72 тисячі загиблих військових РФ, представників "ЛНР", "ДНР", а також колаборантів, які залишилися на окупованій території і вирішили підтримувати агресора", – розповів Тимченко в середу на пресконференції в Києві.

Він нагадав, що інформацію про загиблих військових РФ, бойовиків і колаборантів почали систематизувати в Національній поліції України, згодом у зв'язку з актуальністю даних про втрати ворога виникла ідея накопичувати цю інформацію з різних джерел – відкритих джерел, груп у соцмережах, зокрема російськомовних.

"Збираючи таку інформацію, насамперед із соцмереж, із будь-яких відкритих джерел, ми зрозуміли, що її треба якісно перевіряти. І інформація потрапляє в нашу базу даних, на вебпортал лише після проходження перевірки", – звернув увагу Тимченко.

За словами заступника міністра, дані, як правило, підтверджуються двома джерелами інформації, зокрема через російськомовні пошукові сервіси. Тимченко додав, що під час збирання інформації обов'язково роблять скрини повідомлень у соцмережах, оскільки у РФ поширена практика видалення інформації про загиблих після її публікації.

Посадовець зазначив, що базу даних створено для отримання об'єктивної ситуації щодо втрат окупантів в Україні. Над збиранням інформації працюють співробітники МВС, Національної поліції, представники трьох вишів МВС – загалом понад 50 курсантів і співробітників міністерства.

"Цифра, яку щодня оновлює наш Генштаб, перевищує 400 тисяч (загиблих російських військовослужбовців, – ред.). Ми змогли ідентифікувати станом на сьогодні з відкритих джерел понад 72 тис. загиблих. У нас немає жодних сумнівів, що цифра, яку дає Генштаб, саме така. І ми розуміємо, що величезна кількість тіл залишається на полі бою, на лінії розмежування. Більше того, ми розуміємо, що поширена практика, коли тіла загиблих не забирають російські командири", – підсумував Тимченко.

Варто зазначити, що втрати Росії у війні в Україні на ранок середи, 20 березня, становлять 700 окупантів, загальна кількість втрат російської армії з початку вторгнення складає 433 090 військових. Крім того, ЗСУ знищили 37 безпілотників та 16 артсистем.

Нагадаємо, Кабінет міністрів схвалив законопроєкт, яким пропонує створити пошукові групи, які будуть займатись пошуком зниклих безвісти за особливих обставин. Документом, зокрема, пропонується визначити на період воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення чи скасування повноваження Генштабу ЗСУ стосовно створення пошукових груп за погодженням з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими щодо персонального складу пошукових груп, а також визначення порядку проведення пошукових робіт.

Читайте також:
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військове кладовище буде цілком інклюзивним і з хрестами чи меморіальними плитами на могилах загиблих воїнів Військове кладовище буде цілком інклюзивним і з хрестами чи меморіальними плитами на могилах загиблих воїнів
На російських складах до середини 2025 року не залишиться старих танків та бойових машин, – ЗМІ На російських складах до середини 2025 року не залишиться старих танків та бойових машин, – ЗМІ
Без електронних торгів: Одеська компанія будуватиме під Києвом військове кладовище за 1,4 мільйона гривень Без електронних торгів: Одеська компанія будуватиме під Києвом військове кладовище за 1,4 мільйона гривень