USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Глобальний саміт формули миру: Що пропонує Зеленський

Президент України пропонує 10 кроків до миру в країні та глобальної безпеки
Зеленський
Джерело: відкриті джерела

Вже цієї зими у світі може статися неординарна подія, яка, цілком можливо, стане першим кроком до зміни світової парадигми глобальної безпеки. Так, президент України Володимир Зеленський запропонував лідерам країн G7 створити спеціальний з’їзд Global Peace Formula Summit – Глобальний саміт формули миру.

"Пропоную скликати спеціальний саміт Global Peace Formula Summit, щоби визначитися, як і коли ми зможемо реалізувати пункти української формули миру. Я пропоную вам, як і іншим сумлінним державам, проявити своє лідерство в реалізації формули миру цілком або конкретних її пунктів", – заявив Зеленський у своєму відеозверненні до представників країн "Великої сімки".

Він наголосив, що формула мира – абсолютно чесна, оскільки "у війні не буває чемпіонів, нічиєї бути не може".

"Україна найбільше прагне миру. Ми запропонували світу формулу миру – абсолютно чесну. Ми її запропонували, бо у війні не буває чемпіонів, нічиєї бути не може. Отже, я оголошую про ініціативу скликання глобального саміту формули миру цієї зими. Саміту для об’єднання всіх народів світу навколо ідеї глобального миру", – заявив глава держави.

З цією ініціативою Зеленський звернувся і до президента США Джозефа Байдена.

"Я був радий чути у нашій розмові, що наша формула миру сприймається позитивно, і це додає оптимізму. Чим швидше будуть реалізовані пункти формули, тим міцнішими будуть гарантії безпеки для України та всієї Європи. Уже починаємо працювати над глобальним самітом миру, самітом, який зробить українську формулу миру реальністю", – поінформував президент.

10 пунктів формули миру Зеленського

Перші три пункти стосуються радіаційної та ядерної, продовольчої та енергетичної безпеки – питання, які актуальні для всіх жителів планети.

Наступні пункти формули миру стосуються звільнення всіх полонених і депортованих, відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій. У сьомому пункті формули – справедливість – йдеться про механізм компенсації за шкоду, завдану Україні російською армією, а також про спецтрибунал щодо злочину агресії. 

Восьмий пункт формули миру – це протидія екоциду. Останні два пункти – гарантії безпеки і нарешті фіксація закінчення війни.

Мирний план Зеленського

Команда президента України планує в лютому 2023 року представити мирний план для закінчення війни.

За словами європейських та українських дипломатів, на яких посилається The Wall Street Journal, команда Зеленського наразі конкретизує план і має на меті представити свої ідеї в першу річницю повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого або близько до цієї дати.

"Представники США, України та НАТО заявили, що позиція України на будь-яких переговорах, де вона, ймовірно, вимагатиме від Москви значних поступок, залежатиме від її позиції на полі бою, і тому Київ хоче підготуватися до потенційних мирних переговорів шляхом досягнення воєнних перемог", – йдеться в матеріалі.

Реакція США

Держсекретар США Ентоні Блінкен 22 грудня повідомив, що обговорив мирні пропозиції Києва зі своїми колегами з "Великої сімки" після того, як президент Зеленський побував у Вашингтоні.

"Я можу просто сказати вам, що ми розглядаємо те, що він запропонував. Сьогодні вранці я був на відеозв’язку з нашими партнерами з G7. І це одна з речей, про які ми говорили", – зазначив Блінкен.

Джерело The Washington Post після зустрічі президентів США та України розповіло, що в адміністрації Байдена розглядають три моделі дипломатичного завершення війни в України:

– виведення російських військ з усієї території України (включно з Кримом і Донбасом);

– відведення російських військ до лінії 2014 року;

– виведення військ з усіх територій, крім Криму. 

Читайте також:
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
США модернізує літак США модернізує літак "Судного дня"
Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild