USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна і Британія підписали історичну угоду у сфері безпеки. Оновлено

Документ діятиме доти, доки Україна не вступить до НАТО
Зеленський та Сунак
Володимир Зеленський та Ріші Сунак у Британії
Джерело: відкриті джерела

Під час зустрічі президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака 12 січня лідери підписали історичний документ про співпрацю у сфері безпеки. Про це повідомляє Офіс президента.

Документ було підписано під час візиту Сунака до Києва.

Варто зазначити, що раніше адміністрація британського прем'єра повідомила, що глава уряду і президент Зеленський підпишуть історичну оборонну угоду.

Як відомо, країни "Великої сімки" домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі минулого року.

Велика Британія стала першою країною, яка уклала остаточну угоду. Ця угода покликана стати першим кроком у розвитку непохитного столітнього партнерства між Україною та Великою Британією.

The Guardian пише, що документ діятиме доти, доки Україна не вступить до НАТО.

Угода між Великою Британією та Україною про співпрацю у сфері безпеки формалізує підтримку, яку Велика Британія надавала та продовжуватиме надавати безпеці України, включно з обміном розвідданими, кібербезпекою, медичною та військовою підготовкою, а також оборонно-промисловим співробітництвом.

Оновлено. У документі про співпрацю України та Британії в оборонній сфері також йдеться, що Британія надасть:

  • підтримку потенціалу та навчання, а також інфраструктури, необхідної для здійснення Україною внутрішнього контролю за власним повітряним простором;
  • підтримку розбудови в Україні ВМС і Морської охорони Державної прикордонної служби України, здатних виконувати завдання розмінування та здійснювати морську розвідку, патрулювання, берегову оборону і забезпечувати свободу судноплавства, допомагаючи Україні відбудовувати її економіку;
  • підтримку розвитку Збройних Сил України, включно з (але не обмежуючись): майбутньою структурою Збройних Сил; переходом до концепцій та оперативних процедур НАТО;
  • підтримку захисту та оборони кордону, його інженерного та фортифікаційного облаштування, спостереження, моніторингу за пересуванням військ противника, післявоєнної відбудови прикордонної інфраструктури, розмінування та утилізації вибухонебезпечних предметів;
  • підтримка медичної підготовки та протезування.

Крім того, країни працюватимуть разом над забезпеченням стійких сил, здатних захистити Україну зараз і стримати російську агресію в майбутньому, через постійне надання безпекової допомоги та сучасного військового обладнання на суходолі, у повітрі та на морі, у космосі та в кібернетичних сферах.

Військова допомога

На зустрічі з українським президентом Ріші Сунак також анонсував виділення Україні пакета військової допомоги на суму 2,5 млрд фунтів (близько 3 млрд доларів). Це найбільший пакет, який Британія виділяла Україні з початку повномасштабного вторгнення.

Як зазначив британський прем'єр, збільшення військової допомоги свідчить про серйозність ситуації та рішучість Британії підтримати Україну.

"Це означає більше безпеки, протитанкових засобів, ракет, сотні тисяч нових артилерійських снарядів та підготовка тисяч українських військових", - зазначив він.

Крім того, Британія виділить 200 млн фунтів на виробництво сотень тисяч нових дронів для України.

"Це буде найбільша допомога серед будь-яких інших держав. Загалом Велика Британія надала допомогу Україні на 12 млрд фунтів", - заявив прем'єр.

Реакція Зеленського

За словами українського президента, якби така угода була підписана 1991 року, війни зараз би не було.

Також він розповів, що в угоді з Британією передбачено щорічну фінансову допомогу в 2,5 млрд фунтів.

Президент зазначив, що це перший подібний договір у сфері безпеки після домовленостей між НАТО та Україною на саміті у Вільнюсі.

Нагадаємо, минулого місяця представники Міноборони та Європейського Союзу обговорили довгострокові гарантії безпеки для України.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат