USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Убивства цивільних у Грозі, обстріли портової інфраструктури та пріоритети вищого рівня, – генпрокурор озвучив плани по співпраці з МКС

Понад 40 країн Core Group працюють над юридичною моделлю трибуналу щодо злочину агресії
Андрій Костін
Андрій Костін
Джерело: Офіс Генерального прокурора

Генеральний прокурор Андрій Костін відзначає швидке реагування Міжнародного кримінального суду (МКС) на скоєні РФ злочини в Україні, у планах роботи на цей рік – розслідування вбивства цивільних у с. Гроза Харківської області, обстрілів портової інфраструктури та пріоритети найвищого рівня, які наразі не розголошуються. Про це він розповів в  інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"До російської агресії в Україні в практиці МКС не було такого швидкого реагування на скоєні злочини – це безпрецедентно", – розповів Костін.

Він зазначив, що друга справа МКС щодо обстрілів критичної інфраструктури набагато об'ємніша, ніж перша – стосовно депортації українських дітей.

"Минулого року ми разом із МКС сконцентрувалися на злочинах щодо обстрілів критичної інфраструктури й отримали результат", – пояснив Костін.

Генпрокурор повідомив, що цього року є плани на розслідування вбивства 59 наших цивільних у селищі Гроза Харківської області, обстріли портової інфраструктури, елеваторів, з яких постачається українське зерно для всього світу.

"Також маємо декілька інших пріоритетів вищого рівня, про які я ще не можу говорити", – наголосив прокурор.

Новини за темою: Україна передала до МКС докази вчинення злочинів проти релігійних груп, завданих РФ у Криму

Про трибунал за воєнні злочини

Понад 40 країн Core Group працюють над юридичною моделлю трибуналу щодо злочину агресії, важливо уникнути спекуляцій щодо того, що це буде "трибунал України проти РФ", наголошує Андрій Костін.

Відповідаючи на запитання про те, чи буде варіант трибуналу компромісним, оскільки очікується рішення щодо його юридичної моделі вже цього року, генпрокурор сказав: "Зрозумійте, не завжди рішення і відповіді приймаються швидко. Наразі понад 40 країн у Core Group працюють над юридичною моделлю трибуналу. І поки що зарано говорити, якою саме буде ця модель".

Водночас він нагадав, що навесні 2022 року стояло питання можливості створення трибуналу щодо агресії як такого.

"Дуже важливо цінувати прогрес і досягнення. Шість місяців нам знадобилося у 2022 році тільки для того, щоб запевнити наших партнерів в необхідності цього трибуналу", – зазначив він.

Також Костін висловив упевненість у тому, що трибунал потрібен тільки тоді, коли він зможе досягти своєї цілі – притягнути до відповідальності вище військово-політичне керівництво країни-агресора.

"Другий важливий елемент – трибунал має бути міжнародним за своєю природою, щоб уникнути спекуляцій, що це трибунал України проти РФ", – наголосив він.

За словами генпрокурора, злочин агресії ніколи не розслідувався з часів Нюрнберзького трибуналу.

"Трибунали з того часу були сконцентровані на воєнних злочинах, злочинах проти людяності, злочину геноциду. Але ніхто навіть не намагався розслідувати злочин агресії!" – пояснив Костін.

Він додав, що модель трибуналу щодо агресії може бути потім використана в будь-якій країні світу, якщо виникне така сама ситуація.

"Міжнародні партнери нам допомагають, тому що добре розуміють це", – підсумував він.

Новини за темою: Створивши трибунал щодо Росії, Україна відкриє дорогу й для створення у світі інших трибуналів, – Малюська

Про санкції за незаконні постачання комплектувальних до озброєння РФ

Посилення санкційного режиму країнами-партнерами, усунення законодавчих прогалин у постачанні та питанні притягнення до відповідальності винних у незаконному постачанні комплектувальних для військової сфери РФ знизять обсяг таких незаконних постачань, вважає генеральний прокурор Андрій Костін.

"У зброї, яку Росія використовує для атак по Україні, експерти нерідко виявляють компоненти, виготовлені в розвинених країнах", – розповів він.

Говорячи про те, які дії необхідно вживати Україні, США, європейським країнам, щоб знизити обсяги таких постачань, Костін зазначив, що має бути постійний обмін інформацією, а також оперативне ухвалення рішень. "Країна-агресор намагається обходити будь-які обмеження, які існують. І цей процес триває вже достатньо довго", – наголосив він. За його словами, українська прокуратура постійно інформує країни-партнери про всі такі випадки, допомагає встановлювати причини та способи таких постачань.

"Не завжди справа стосується того, що якийсь бізнес поставляє компоненти навмисно чи через треті країни, знаючи, що кінцевим споживачем є РФ", – уточнив він.

Відзначаючи співпрацю в цьому питанні, Костін розповів про створену у Сполучених Штатах Америки спеціальну робочу групу – Disruptive Technology Strike Force.

"До її складу входять представники Міністерства юстиції та Міністерства торгівлі США й ФБР. Тобто вони не лише займаються встановленням випадків, а й кримінальним переслідуванням тих, хто постачає комплектувальні до країни-агресора. І з цією робочою групою ми постійно комунікуємо й обмінюємося інформацією", – додав Костін.

У цьому контексті генпрокурор сказав, що в листопаді 2023 року Сполучені Штати вже висунули обвинувачення в нелегальному експорті електроніки, яку використовували у війні проти України, мешканцю Брукліна і двом російсько-канадським громадянам.

Також, за його словами, на початку цього року завдяки роботі ФБР і Міністерства юстиції США заарештували бізнесмена з потрійним громадянством США, Ізраїлю та РФ за участь у схемі передання напівпровідників підсанкційній компанії, пов'язаній із російськими військовими та розвідслужбами.

"У лютому США запобігли незаконному ввезенню до РФ обладнання, яке потенційно могло бути використане для розповсюдження ядерної зброї, а майже 500 тис. доларів конфіскованих російських коштів передаються наразі Естонії для подальшої підтримки України", – розповів Костін.

Відповідаючи на запитання про те, чи є аналогічна співпраця в цьому питанні з європейськими країнами, генпрокурор повідомив, що під час свого візиту до Брюсселя обговорив це питання з інститутами Євросоюзу.

"Сподіваємося, що до цієї співпраці приєднається Європол. Також спілкуємося з колегами з інших країн Європейського Союзу. Від наших партнерів розраховуємо на посилення санкційного режиму, закриття законодавчих прогалин, які існують в постачанні та питанні притягнення винних до відповідальності. Як генпрокурор наголошую на тому, що нам треба більше розслідувань, більше фактів притягнення до відповідальності в різних країнах, тому що саме це може зупинити або принаймні зменшити обсяг цих постачань", – уточнив Костін.

Новини за темою: Хакери СБУ заблокували постачання комплектуючих для партії російських дронів і ракет

Підтримка України на шляху до справедливості має бути постійною

Усі складові міжнародних юридичних механізмів притягнення до відповідальності РФ за злочини, скоєні в Україні, вже працюють, потрібна лише постійна увага та спільні рішучі дії, наголошує генеральний прокурор Андрій Костін.

"Нашим партнерам: дуже важливо, щоб підтримка України на шляху до справедливості була постійною, бо це робота на роки і, мабуть, на десятиріччя. Мова про підтримку наших зусиль як усередині країни, так і при застосуванні міжнародних юридичних механізмів. Усі складові цих механізмів уже працюють, потрібна лише перманентна увага і спільні рішучі дії", – сказав генпрокурор, говорячи про посил, який він хотів би донести міжнародним партнерам.

На переконання Костіна, жодних зупинок на "юридичному фронті" не буде.

"Вважаю, що це неможливо, тому що те, що ми робимо для України й українців, робимо і для всього цивілізованого світу, який побудований на принципах свободи, демократії, поваги до закону, справедливості. Без цього цивілізований світ просто не зможе існувати", – зазначив генпрокурор.

Він також звернув увагу на те, що багато інструментів війни, які застосовуються як зброя в агресії проти України, використовуються міжнародними терористичними організаціями. "Тому практика співробітництва допомагає не тільки в розслідуванні воєнних злочинів, а і в протидії злочинам, які можуть вчиняти терористичні організації", – пояснив Костін.

Відповідаючи на запитання про те, що він хотів би сказати українцям, які чекають на притягнення до відповідальності окупантів, генпрокурор сказав: "Ми на шляху до справедливості, намагаємося відновлювати її саме зараз. Також треба розуміти, що це робота на роки й десятиріччя".

Нагадаємо, генеральний прокурор України зазначив, що потрібен міжнародний механізм повернення депортованих дітей і загалом усіх цивільних українців. Він повідомив, що Росія утримує у полоні понад 10 тис. цивільних, а від тортур постраждали 5,6 тис. українців.

Читайте також:
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави
Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн грн виділених з бюджету для тероборони міста Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн грн виділених з бюджету для тероборони міста
Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру