USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Україна передала до МКС докази вчинення злочинів проти релігійних груп, завданих РФ у Криму

Росія намагається встановити в Криму монополію РПЦ
МКС
Джерело: відкриті джерела

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду отримав вже 14-те подання щодо злочинів, вчинених російською окупаційною владою відносно релігійних груп в Криму. Про це повідомив керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний під час брифінгу.

"В ньому містяться докази, які зібрані правоохоронними органами автономії спільно з неурядовими організаціями, в рамках розслідування національних кримінальних проваджень. Наразі у цих провадженнях задокументовано понад 90 фактів нападів та переслідувань відносно представників Православної церкви України в Криму, свідків Єгови, кримських мусульман, протестантів та інших релігійних меншин", – акцентує Поночовний.

Керівник кримської прокуратури наголошує на тому, що Росія намагається встановити в Криму таку монополію РПЦ, яка відіграє одну з ключових ролей в утримані в страху та покорі до чинної влади цивільного населення півострова. Він переконаний, що такий пропагандистський механізм використовується для того, щоб стерти будь-яку українську ідентичність в Криму. Поночовний також зазначив, що наразі в Криму близько 117 осіб засуджені за фейковими звинуваченнями.

"Люди отримують покарання від 4 до 19 років позбавлення волі, сумарно 1230 років становить загальний термін увʼязнення всіх вʼязнів, які засуджені в Криму за політичними, релігійними, національними, етнічними ознаками", – зауважує керівник прокуратури.

Нагадаємо, у Криму за останні кілька років відкрили три СІЗО, де Росія утримує політичних в'язнів. У цих СІЗО утримують не тільки кримських політичних в'язнів, але й людей, викрадених з півдня України. 

При цьому щонайменше 600 "суддів" беруть участь у переслідуваннях за політичними мотивами у тимчасово окупованому росіянами Криму.

Рік тому Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової. Спікер МЗС Росії Марія Захарова заявила, що рішення МКС для РФ "не мають жодного значення", зокрема, з правового погляду.

Читайте також:
Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході
"Надзвичайно небезпечний момент", - Кемерон про загострення ситуації на Харківщині
Обстановка суттєво загострилася, - Сирський розповів про бої на Харківщині Обстановка суттєво загострилася, - Сирський розповів про бої на Харківщині
Важкі бої у Харківській області: Росіяни зайняли 6 сіл і підійшли до Вовчанська Важкі бої у Харківській області: Росіяни зайняли 6 сіл і підійшли до Вовчанська